Manşetler

Google Play mağazasından Flash eklentisi yükleme devri kapanıyor (güncellendi)

Hatırlayacak olursanız, Adobe geçtiğimiz kasım ayında sürpriz bir çıkış yapmış ve popüler Flash eklentisinin mobil cihazlara özel sürümü için geliştirme çalışmalarını durdurduğunu açıklamıştı. Bir zamanlar Flash’ı mobil cihazlarda eksiksiz web deneyiminin anahtarı olarak gören Adobe bu alanda Apple’ın desteklediği HTML5 formatına karşı direnememiş ve teslim bayrağını çekmişti. Bugün itibariyle Android üzerinde Flash eklentisinin sıfırdan yüklenmesi de sonlanacak. Yeni bir Android cihazı satın alanlar, cihazlarında Flash eklentisi bulunmayanlar Google Play Store üzerinden Flash eklentisini indiremeyecek. Sadece cihazında Flash eklentisi bulunanlar için güncellemeler sunulacak.

Adobe, Flash’ın masaüstünde olduğu gibi mobil ortamda da mümkün olduğunca yaygınlaştırmak istiyordu, ancak bu noktada Apple’dan büyük bir dirençle karşılaştı. Her ne kadar Adobe Flash’ı Open Screen Project oluşumu ile her platforma sokmaya çalışsa da, HTML5 destekçisi Steve Jobs iOS’te Flash desteğinin bulunmasına şiddetle karşı çıktı. Adobe de iOS’in en büyük rakibi olan Android’e oynadı. Pazarlama ve Android entegrasyonu konusundaki çabalara rağmen, Adobe Android desteğinin fişini çekti ve böylelikle mobil pazarın yüzde 85’lik gibi büyük bir kısmından da çekilmiş oldu. Microsoft’un Windows 8’de Flash desteğini sınırlı tutacak olması da mobil ortamda Flash’ın tabutuna çakılmış son çivilerden biri oldu.

Flash’ın mobil ortamdaki kaderi parlak olmasa da, PC’lerde kullanımının süreceğini söyleyebiliriz. Adobe bu alanda çalışmalarını devam ettirecek. Bunun yanı sıra şirketin yol haritasında oyun ve katma değerli video servislerine odaklanmak bulunuyor. Dünyanın giderek daha fazla mobil ortama kaydığı bir zamanda, ayrıca Adobe’nin artan HTML5 çalışmaları karşısında Flash eklentisinin geleceğini kestirmek güç gibi görünüyor. Üstelik web sitelerinde Flash kullanımının giderek azaldığını, buna karşılık HTML5 uygulamalarının giderek fazlalaştığını görüyoruz. Zamanında Flash için dile getirilen “eksiksiz web deneyimi” tabirleri çok yakında HTML5 için kullanılsa yanlış kaçmayacak gibi görünüyor.

Güncelleme: Adobe’den konuyla ilgili olarak Türkçe dilinde bir açıklama yapıldı. Aşağıda bu açıklama yer veriyoruz.

Adobe’den Flash Player Açıklaması
 
Adobe olarak Adobe AIR ile birlikte PC web browsing ve mobil uygulamalarında kullanılan Adobe Flash’a odaklanmış olduğumuzu 2011 yılının kasım ayında bildirmiştik. Bu anlamda mobil tarayıcılar için Flash Player geliştirmelerine devam edilmeyeceğini açıklamak isteriz.
 
Adobe Flash Player tarayıcı eklentisi, cihazın tarayıcısı ve multimedya alt sistemleri ile sıkı bir şekilde entegredir. Bu da iş ortaklarımız tarafından yapılan çeşitli uygulamaları gerekli kılmaktadır. Adobe Flash Player uygulamalarının kullanıcılar için mümkün olan en iyi deneyimi sağlamaya devam etmesi için iş ortağı programımız, bir sertifikasyon programına sahiptir. Sertifikasyon için, içeriğin beklenen şekilde çalıştığından ve Adobe Flash Player’in cihazın dengesini olumsuz yönde etkilemediğinden emin olmak amacıyla kapsamlı testler yapılmaktadır. Flash Player sertifikalı cihazlara tipik olarak fabrikada veya sistem güncellemenin bir parçası olarak önceden yüklenir.
 
Üretici tarafından Adobe Flash Player sağlanmayan cihazlar genellikle sertifikasızdır, yani üretici, sertifikasyon test gereksinimlerini karşılamamıştır. Sertifikasız cihazların kullanıcıları genellikle Adobe Flash Player’ı Google Play Store’dan indirebilmiş, uygulama da genellikle çalışmıştır. Ancak Android 4.1 ve sonrasının Flash Player tarafından desteklenmemesiyle, bu durum artık geçerli olmayacaktır.
 
15 Ağustos’tan başlayarak Google Play Store’daki yapılandırma ayarları kullanılarak Flash Player kurulu olan cihazlarda Flash Player güncellemelerine erişim kısıtlanacaktır. 15 Ağustos’un ardından bu uygulama Google Play Store’dan indirilemeyecektir.
 
Kullanıcıların Android 4.0 veya daha erken sürüm cihazlarında Adobe Flash Player’a erişebilmeye devam etmesinin en kolay yolu sertifikalı cihaz kullanmak (http://www.adobe.com/go/certifieddevices) ve Adobe Flash Player’ın üretici tarafından kurulmuş veya 15 Ağustos öncesinde Google Play Store’dan indirilmiş olduğundan emin olmaktır.
 
Kullanıcının cihazı Android 4.0’dan Android 5.0’a yükseltilmiş ise, beklenmeyen bir duruma geçerek cihazın dengesini bozabileceğinden Adobe Flash Player kaldırılmalıdır. Android için Adobe Flash Player sürümlerine ulaşmaya devam etmek isteyen geliştiriciler için bunlar, Adobe Flash Player sürümleri arşivinde (http://helpx.adobe.com/flash-player/kb/archived-flash-player-versions.html) yer almaya devam edecektir. Arşivden yapılan kurulumlara Google Play Store aracılığıyla güncelleme gelmeyecektir.

İLGİLİ HABERLER