EğlenceManşetler

Google Play Instant ile önce oyunu deneyin, sonra indirmeye karar verin

google play instantÇoğu zaman bir mobil oyunu oynamayı çok istemiş, ancak indirmeye üşenmişsinizdir. Ya da oyunu indirmeye de razı olmuş, ancak karşınıza çıkan birçok adım nedeniyle ilginizi birden yitirmişsinizdir. Google Play Instant bu durumların önüne geçmeyi amaçlıyor. Google’ın 2017 yılında faaliyete geçirdiği Android Instant Apps, kullanıcıların Android uygulamalarını indirmeden denemelerine imkan sağlıyordu. Google şimdi benzer uygulamayı Android oyunlarına da getiriyor. Herhangi bir indirme yapmadan, Android oyunlarını deneyebileceksiniz.

Google, GDC (Oyun Geliştiricileri Konferansı) 2018 etkinliğinde gerçekleştirdiği bir oturumda Google Play Instant’ın duyurusunu gerçekleştirdi. Google Play Instant içinde sunulacak oyun deneyimlerinin tam oyun deneyimi olmadığını, oyunun sadece küçük bir bölümü olduğunu belirtmek gerekiyor. Bunların bazıları sadece öğretici nitelikteki parçalar olurken bazıları da bir seviyenin tamamı olabilir. Bazı oyunlarda robota karşı defalarca oynayabilirsiniz.

Google Play Instant’ın kıdemli proje yöneticisi Jonathan Karmel’ın TechRadar‘a verdiği bilgiye göre, oyunun tamamı sunulmayacak, ancak oyun deneyiminin tamamı kullanıcıya yansıtılacak.

Google Play Instant oyunları Play Store ile sınırlı tutulmayacak. Oynanabilir oyunlara sosyal medya paylaşımları veya reklamlar içinden de erişilebilecek. Zaten Google, bu gibi ortamları uygulama yüklemeleri için uzun zamandır kullanıyordu.

google play instantGeliştiricilere oyunlarına daha fazla kullanıcı erişimi sağlamak, Google Play Instant’ın temel fikrini oluşturuyor. Karmel, daha şimdiden edinmelerde artış görmeye başladıklarını, bir oyunu indirmekten vazgeçenlerin, yine de oyunu oynama fırsatı bulabildiklerini söylüyor.

Google Play Instant’ın büyük hedefleri olabilir, ancak şu anda kapsamı bilerek sınırlı tutuluyor. Şu anda sadece sekiz geliştiriciyle, kapalı beta formunda tutuluyor. Google, şimdilerde oyun yapımcılarının anında erişilebilir oyun deneyimi oluşturmaları için gerekli olan araçları geliştirmek için çalışıyor.

Karmel, herhangi bir geliştiricinin bir anlık uygulama geliştirebileceğinden emin olmak için yoğun şekilde çalıştıklarını söylüyor. Google, Google Play Instant’ı bu yılın ilerleyen zamanlarında faaliyete geçirmeyi amaçlıyor. Belki de, Google I/O 2018 etkinliğinde bu servisle ilgili daha fazla ayrıntı duyabiliriz.

Google Play Instant hangi oyunlarda kullanılıyor?

Şu anda Clash Royale, Words with Friends 2, Bubble Witch 3 Saga, Panda Pop, Solitaire, Final Fantasy XV: A New Empire ve Mighty Battles gibi oyunlara Google Play Instant üzerinden erişilebiliyor.

google play instantGoogle Play Instant oyunlarına erişmek için, Google Play Store’da destekleyen oyunun sayfasına girin. Burada indirme düğmesinin yanında “Şimdi Dene” şeklinde ek bir düğme daha göreceksiniz. Bun tıklayarak oyunun bir bölümünü oynayabilirsiniz. İlginçtir ki, Clash Royale’i denemek istediğimizde bir web sitesine yönlendirildik ve deneme için oyunun cihazda yüklü olmasının gerektiği şeklinde bir mesajla karşılaştık.

Android Instant Apps, yani hızlı Android uygulamaları henüz istenilen seviyeye gelmedi. Google Play Instant programında ise şu an için sadece birkaç oyun var. Ancak anlıyoruz ki, Google hızlı biçimde erişilebilir içeriklerin peşini bırakmayacak. Bu nedenle de konsepti hem geliştiricilerin hem de kullanıcıların tarafında yaymak istiyor.

iOS tarafında ise ne uygulamalarda ne de oyunlarda benzer şekilde bir imkanın henüz olmadığını görüyoruz. Bu açıdan Google avantajlı görünüyor. Ancak iOS 12 ile birlikte benzer bir özelliğin iOS’e de gelebileceği söyleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER