Teknoloji

Fremium uygulamalar dünya çapında Google Play gelirlerinin yüzde 98’ini oluşturuyor

google-play-050414 (800 x 534)

Google I/O konferansının hemen öncesinde App Annie Google Play Store’ın hızlı büyümesinin ve ürettiği gelirlerin detaylarıyla ilgili bir rapor yayınladı. Geçtiğimiz yaz bir milyon uygulama sayısını geçen Android’in uygulama mağazasında şu anda 1.5 milyondan fazla uygulama bulunuyor, indirme işlemlerinin de 2013 ila 2014 arasında yüzde 50 arttığı kaydediliyor.

Bu uygulamalardan elde edilen gelirler ise daha yüksek bir hızda artış gösteriyor, geçen yılın toplamının iki katından daha fazla bir gelir elde ediliş görünüyor. Dikkat çeken en önemli unsur, gelirlerin hemen hemen tamamının fremium uygulamalar tarafından sağlanması. Fremium uygulamalar ücretsiz olarak indirilebilen ancak uygulama içi satın alınabilen ürünler ve servisler sunan uygulamalar olarak nitelendiriliyor. Bunlar Android uygulama ve oyunlarının yarattığı gelirin yüzde 98’ini üstleniyor.

google-play-app-annie-rapor-250614

Japonya, özellikle çekici mobil oyunların sağladığı ilgiyle uygulama içi içerik için en fazla para harcayan ülke olarak dikkat çekiyor. ABD ve Güney Kore de açık ara ikinci ve üçüncü ülkeler olarak sıralanıyor. Oyunlar sadece Japonya’da etkili değil, tüm Android indirmelerinin kabaca yüzde 40’ını oluşturan oyunlar platform gelirlerinin neredeyse yüzde 90’ını üretiyor. ASya pazarları oyunlarda fremium modeli kabullenmede liderliği elinde bulundururken dünyanın geri kalan yerlerinde de benzer bir eğilim gösteriyor. Android kullanıcıları uygulamalar için para vermekte hâlâ isteksiz görülebilir, ancak ücretsiz uygulamalar içinde sunulan paralı içerikler gereken ilgiyi görmeye başladı gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER