Teknoloji

Google Pixel ve Chromebook’larda kendi işlemcisini kullanmayı planlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google kendi işlemcisini geliştirme çalışmaları yapıyor olabilir. Bu işlemci de en erken gelecek yıl içinde çıkması beklenen Pixel telefonlarında yer alabilir. İşlemcinin daha sonraki versiyonlarının da Google’ın Chromebook bilgisayarlarında kullanılması bekleniyor.

Apple birçok cihazında uzun zamandır kendi geliştirdiği işlemcileri kullanıyor. Görünüşe göre Google da kendi donanımı için benzer bir yola gitmenin arayışları içinde bulunuyor.

Söylentilere göre, “Whitechapel” kod adını taşıyan bu işlemci sekiz çekirdekli bir ARM işlemcisi ve Samsung’un 5nm mimarisini kullanıyor. İşlemci Google’ın yapay öğrenme teknolojisini çalıştıracak şekilde optimize edilebilir. Aynı zamanda bu yonganın bir bölümü Google Asistan’ın performansını iyileştirmek için kullanılabilir.

Aslında Google cihazlarında diğer işlevleri gerçekleştirmek için kendi yongalarını üretiyor. Bazı Pixel telefonlarında Titan M olarak adlandırılan bir güvenlik yongası mevcut. Pixel 4’te ise Pixel Neural Core olarak adlandırılan bir yardımcı işlemci çalışıyor.

Şu an için Pixel telefonlarındaki ana işlemci Qualcomm tarafından üretiliyor. Google tarafından tasarlanan özelleştirilmiş bir işlemciye geçiş yapmak Google’ın yazılımını ve servislerini çalıştırırken optimizasyonu artırmayı sağlayacaktır. Böylelikle gelecek Google donanımlarında bu yazılımların ve servislerin kullanımı daha iyi hâle gelebilir. Apple’ın A serisi yongaları iOS’i düzgün çalıştıracak biçimde optimize ediliyor.

Google’ın kendi işlemcilerine geçiş yapması Qualcomm’u da önemli oranda etkileyecektir. Şirket şu anda Android telefon ekosistemine en fazla işlemci tedariğinde bulunan üretici unvanını taşıyor. Huawei’nin ve Samsung’un bazı cihazlarında Qualcomm dışındaki üreticilerin tasarladığı işlemciler görüyoruz.

Google, söylentilerle ilgili olarak henüz herhangi bir yorumda bulunmadı.

İLGİLİ HABERLER