Teknoloji

Google Person Finder ve Facebook Safety Check Nepal depreminin ardından yüreklere su serpiyor

nepal-deprem-270415

Nepal’de geçtiğimiz cumartesi günü meydana gelen 7.8 şiddetindeki deprem, ülkenin başkenti Katmandu ve civarında ciddi hasara yol açarken, aynı zamanda Everest Dağı’nda çığların meydana gelmesine neden oldu. Bölgedeki arama ve kurtarma faaliyetlerine katkı sağlamak isteyen Facebook ve Google, insani yardım araçlarını yeniden hatırlattı. Facebook “Safety Check”, Google ise “Person Finder” isimli servisiyle insanların dünyanın bir diğer ucunda olsalar bile felaket bölgesindeki tanıdıklarının durumundan haberdar olmasına yardım etmeye çalışıyor.

Google’ın “Person Finder” servisi, insanların felaket bölgesindeki yakınlarının durumundan haberdar olmasını veya durumuna ilişkin bilgileri diğer insanlarla paylaşmalarını sağlıyor. Basın kuruluşları ve sivil toplum örgütleri de servisin veri tabanına katkıda bulunabiliyor. Google Person Finder ilk olarak Ocak 2010’da Haiti’de yaşanan depremin ardından devreye girmiş ve sistemin çok dilli veri tabanı 2011’deki Japonya depreminin ardından da kullanılmıştı. Google Person Finder halihazırda Nepal’de 4 bin 800 kişiyi takip ediyor.

Facebook Safety Check ise GPS bilgisi, profildeki yerleşim yeri veya IP adresinden hareketle kullanıcıların durumunu tespit edip kullanıcının arkadaşlarına iyi olduğu bilgisini ulaştırıyor. Kullanıcıların arkadaşları da gerektiğinde arkadaşları yerine iyi haberi Safety Check veri tabanına kaydedebiliyor. Google Person Finder ve Facebook Safety Check, teknolojinin dar zamanlarda insanın imdadına nasıl yetişebileceğini somut biçimde gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER