Teknoloji

Google’dan şifre güvenliğini artıracak Chrome eklentisi: Password Checkup

google chrome 76

Google Password Checkup adını verdiği yeni bir Chrome eklentisini duyurdu. Söz konusu eklenti, kullanıcıların Chrome’da sakladıkları şifrelerinin veri sızıntılarından etkilenip etkilenmediğini otomatik olarak kontrol edecek. Bu eklenti kurulumunun ardından kullanıcıların giriş detaylarını 4 milyar kullanıcı adı ve şifrenin bulunduğu bir veri tabanında kontrol ediyor. Bu kontrolde bir eşleşme bulunduğu takdirde kullanıcılar uyarılıyor.

Şifre sızıntılarıyla ne yazık ki çok sık karşılaşılıyor. Bu durum pek çok sitede ve platformda aynı şifreyi kullananlar için de son derece büyük bir problem teşkil ediyor. Sızıntıların ardından şifre değiştirmek pek çok olayda işe yarasa da, bazı büyük ölçekli sızıntılarda şifrenin güvenliğinden emin olmak daha zor hâle geliyor. Google’ın eklentisi burada devreye giriyor.

google password checkupPassword Checkup’ın çalışabilmesi için kullanıcıların gizli bilgilerini Google’a göndermesi gerekiyor. Bu durumun yaratacağı endişelerin farkında olan Google, gönderilen verilerin iletiminin ve saklanmasının şifrelenmiş biçimde gerçekleştirileceğinin altını çiziyor.

Google Password Checkup türünün tek örneği değil. Yetenekli şifre yönetimi uygulaması 1Password, Watchtower entegrasyonuyla şifrelerin güvenliğini Have I Been Pwned veri tabanında kontrol etme imkanını sağlıyor. Google’ın yeni Chrome eklentisinden bir ücret ödemeden faydalanılabiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER