Ulaşım

Google’ın otomobil üreticisi olmak gibi bir planı yok

google-surucusuz-otomobil-070715

Otomotiv sektörünün kalbi bugünlerde Almanya’da düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı’nda atıyor. Fuarda konuşan Google’ın Almanya, Avusturya ve İsviçre’den sorumlu direktörü Philipp Justus, şirketinin otomotiv sektöründeki geleceğine ilişkin spekülasyonlara son noktayı koydu. Justus, Google’ın otomobil üreticisi olmak gibi bir planının olmadığını ifade etti. Eski Hyundai Amerika CEO’su John Krafick’in Google’ın sürücüsüz otomobil projesinin başına getirilmesi, internet devinin kendi otomobilini üreteceğine ilişkin dedikoduların artmasına neden olmuştu. Justus otomobil üretimi için kapıları kapatsa da, farklı fırsatları değerlendirebileceklerini gösteren bazı işaretler verdi.

Google, sürücüsüz otomobil projesini kamuoyuyla paylaştığından bu yana üretim sürecinin hem içinde hem de dışında bulunuyor. Şirket bazı prototiplerini kendisi tasarlasa da, Lexus SUV araçları da testlerde kullanıyor. Google’ın otomotiv endüstrisiyle rekabet içinde olmadığını söyleyen Philipp Justus, şirket olarak otomotiv endüstrisiyle işbirliği yapmayı tercih ettiklerini belirtti. Büyük ölçekli otomobil üretimi yapma kapasitesi olmayan Google, bazı çalışmalarını farklı şirketlerle birlikte yürütüyor.

Yine de, Justus’un sözlerinin şirketi uzun vadede bağlamayacağını belirtmek gerekiyor. Google, şu an için kendi otomobillerini üretmeyi planlamıyor. Google’ın sürücüsüz otomobil projesinde de Nexus cihazlarına benzer bir yaklaşım sergileyebileceği ve üretim işini başka şirketlere devrederek sürücüsüz otomobillerini yollara çıkarabileceği belirtiliyor. Krafick’in çevrim içi araba satış servisi TrueCar’daki deneyiminin de Google’ın bu yaklaşımı izlemesinde etkili olabileceği konuşuluyor.

Ancak, bu noktada Google’ın sürücüsüz otomobil projesi için bir iş ortağı bulma konusunda elini biraz daha çabuk tutması gerekiyor. Halihazırda büyük otomotiv şirketlerinin önemli bir kısmı, kendi sürücüsüz otomobillerini geliştirmiş durumda. Buna ek olarak, Google’dan gelse bile, şirketlerin aşina olmadıkları bir teknolojinin geliştirilmesi için milyonlarca dolar harcaması kulağa pek mantıklı gelmiyor. Mevcut koşullar altında Google, otomobil üreticileri için bir arkadaştan daha çok bir rakip gibi gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER