Teknoloji

Google Oracle’a patent zararları için Android gelirlerinden pay önerdi

Google ile Oracle arasındaki patent davasında ilginç gelişmeler var. Geçtiğimiz salı günü görülen davada Oracle’ın dile getirdiği patent ihlâl iddialarına karşı yeni bir savunma stratejisi geliştirdi ve Oracle’ın ihlâli kanıtlaması durumunda şirkete Android gelirlerinden pay vermeyi teklif etti. Aslında bu durum Google için büyük bir kumar gibi görünüyor, ancak işin aslı tam olarak öyle değil.

Şu anda Google ile Oracle arasındaki davada iki patent kalmış durumda. US RE38104 ve US6061520 numaralı bu patentlerin geçmişe dönük ihlâllerinin ispatlanması durumunda Google toplam 2.8 milyon $’lık bir ödeme yapmayı kabul ediyor. Geleceğe dönük ödemelerle ilgili olarak da Google Oracle’a Android gelirlerinden , 2018’de süresi dolacak US6061520 patentinin kullanımından doğacak haklar için yüzde 0.015’lik, önümüzdeki aralıkta süresi dolacak US RE38104 patenti içinde yüzde 0.5’lik pay vermeyi teklif ediyor. Yukarıdaki paylar çok küçük gibi görünüyor. Bu arada Google’ın Android gelirlerini nasıl tanımladığı tam olarak bilinmiyor, ancak tahminimiz hem paralı uygulamaların indirilmesinden hem de reklam gelirlerinden oluşan gelirler Android gelirleri olarak değerlendiriliyor olmalı.

Oracle bu teklife Google’ın rakamlarının Oracle’ın uygun gördüğünden daha düşük olduğu şeklinde bir cevap verdi. Aslında geçtiğimiz yıllarda görülen duruşmalarda dile getirilen yüksek zarar rakamları hatırlandığında Oracle’ın bu cevabı şaşırtıcı değil. Google’ın teklif ettiği rakamın çok önemsiz olmasının yanı sıra, dava patentlerle ilgili gibi görünmüyor. Oracle’ın bir süredir en çok önem verdiği konu Android platformunun telif haklarını ihlâl ettiğine yönelik iddialar. Patentler ikinci plana atıldı ve davadan anlamlı bir yarar sağlamaktan daha çok jüriyi ihlâl konusunda iddia etmekte kullanılan araç niteliği görüyor.

Google ve Oracle arasındaki son pazarlık konferansının 9 Nisanda yapılması bekleniyor. 16 Nisanda da daha önceden planlanan duruşma görülecek.

İlgili – Yahoo News

İLGİLİ HABERLER