Teknoloji

Google OnHub ağ yönlendiricisi kolay kullanıma odaklanıyor

google-onhub-190815

Ağ yönlendiricileri fazla ilgi çeken teknolojik ürünler değildir, ancak Google bunu değiştirmeye çalışıyor. OnHub adını taşıyan bir ağ yönlendiricisi tanıtan Google, kurulumu ve yönetimi kolay olan, yüksek performans sunan ve akıllı ev aksesuarlarını birbirine bağlama yeteneğine sahip bir ürün sunuyor.

Google OnHub, Amazon Echo gibi uzun bir silindir görünümüne sahip, ancak iki cihazın birbirine benzeyen başka bir tarafı pek bulunmuyor. OnHub gerçek anlamda saf bir ağ yönlendiricisi, bir hoparlör veya Google Asistan servisine erişmeyi sağlayan bir cihaz değil. 31 Ağustostan itibaren 199.99 dolarlık fiyat etiketiyle satışa sunulacak.

OnHub’ın müşterileri çekecek temel özelliği kolay kurulması ve hataları gidermede baş ağrıtmaması. iOS ve Android telefonlarına sade ve şık görünümlü bir uygulama sayesinde bağlanıyor. Uygulamayla OnHub’a kaç tane cihazın bağlandığını ve bunların hangi hızlardan yararlandığını görmek mümkün oluyor. Google ağ yönlendiricisinin silindirik tasarımının ev içinde daha iyi sinyal yayılımına olanak sağladığının altını çiziyor, cihaz içinde 13 farklı anten bulunuyor. Ayrıca ağ yönlendiricisi yayın yapılacak en iyi kanalı otomatik olarak seçiyor, 802.11ac ve 5 GHz Wi-Fi desteği de barındırıyor.

Yukarıda yer alan özellikleri başka bir ağ yönlendiricisinde de bulmak mümkün. Ancak OnHub’ı farklı kılan port yönlendirme ve benzeri karmaşık işlevlerle ilgilenmeyen herhangi birinin kolaylıkla kullanabileceği bir cihaz olması. OnHub TP-LINK ile işbirliği çerçevesinde geliştirildi. Wired’ın belirttiğine göre, Asus ile de başka bir ağ yönlendiricisinin hazırlanması için çalışmalar yürütülüyor.

 

Öte yandan Google, OnHub’a zamanla daha fazla yeni özellik eklemeyi planlıyor. Herhangi bir donanım ürününün gelecekte yazılım güncellemeleri alacağı bilgisi, onu pek de çekici kılmaz. Ancak söz konusu olan ağ yönlendiricileri olduğunda konuya biraz farklı bakabiliriz. Çoğu ağ yönlendiricisi için sıklıkla yazılım güncellemeleri çıkar, ancak bunları yüklemek genellikle sıkıntıya dönüşür. OnHub ise bu süreci otomatik olarak yerine getirecek. Şu an için OnHub’ın yazılımsal açıdan fazla çekici özelliği yok, ancak Google’ın OnHub’dan bahsediş biçimi gelecekte bazı ilginç deneylerin gelebileceğini akıllara getiriyor.

Google’ın dikkat çektiği OnHub özellikleri arasında Bluetooth LE ve Google’ın yeni akıllı ev programlama dili olan Weave için sunulan destekler de mevcut. Weave desteği, OnHub’ın eninde sonunda akıllı evler için bir merkezi dağıtım noktası olacağını gösteriyor. Google teknolojileriyle donatılan geleceğin akıllı evlerinde OnHub ağ yönlendiricilerini sistemlerin kalbinde görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER