Teknoloji

Google öne çıkan bilgi parçalarıyla birden çok soruya cevap verecek

google ses

googleGoogle “featured snippets” olarak adlandırdığı, “öne çıkan bilgi parçaları” olarak Türkçeye çevirebileceğimiz özelliğinde birtakım yenilikler yapıyor. Öne çıkan bilgi parçaları, bazı arama sorgularında, çıkan sonuçların en tepesinde görünüyor ve herhangi bir sonuca tıklamadan, sorulan soru hakkında kısa ve anlatıcı cevaplar sunuyor.

Google, yayınladığı blog yazısında, bu işlev üzerinden birtakım ayarlamalar yaptığını söylüyor. Çünkü insanların sordukları soruların çok yönlü ve karmaşık olabileceğini, farklı anlamlar içerebileceğini söylüyor. Örneğin “bahçe tam güneş ister mi?” şeklindeki bir sorgu; “hangi bahçe bitkileri tam güneş ister?” ya da “tam güneş nedir?” sorguları anlamına gelebilir. Google’ın verdiği bir başka örnekte ise, “dolgudan sonra diş ağrısı” şeklindeki bir terimin “dişim dolgudan sonra hâlâ neden ağrıyor?” ya da “bir diş dolgudan sonra ne kadar süre boyunca ağrır?” anlamlarını da içerebileceği belirtiliyor. Google önceleri soruya cevap veren tek bir öne çıkan bilgi parçası sunarken, şimdi farklı yaklaşımlara da cevap olacak nitelikte, birden fazla bilgi parçası sunacak.

google öne çıkan bilgi parçaları

Google, “çok amaçlı” sorgularla işe başlıyor, ancak gelecekte “rehberlik arayan” sorgular olarak adlandırdığı ya da birçok tarafın tek bir tarafta birleştirildiği sorgular için de bu uygulamayı genişletmeyi planlıyor.

Şirket, birden çok öne çıkan bilgi parçaları üzerinde çalıştığını bu yılın başlarında duyurmuştu. Bu özellik geçmişte biraz tartışma yapmıştı. Google, sonucu doğruluğa bakmadan dağıtacak biçimde tasarlanan PageRank algoritmasına bağlı olarak, belirli arama terimlerinde doğru olmayan ve taciz edici bilgi parçaları gösterdiği nedeniyle eleştirilmişti.

İLGİLİ HABERLER