Teknoloji

Google Nokia ve Microsoft aleyhine AB’ye şikayette bulundu

 

Google, Avrupa Komisyonu’na Nokia ve Microsoft aleyhinde bir şikayet başvurusunda bulundu ve iki şirketi Kanada menşeili IP lisanslama şirketi MOSAID ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde cep telefonu fiyatlarını arttırmak ile suçladı. Google, MOSAID için ”patent trolü” tanımını kullanmaktan çekinmezken, şikayet dosyasının tamamını paylaşmak yerine geçtiğimiz yılın eylül ayında Nokia ve MOSAID arasında yapılan bir anlaşmaya göndermede bulundu. Söz konusu anlaşma çerçevesinde Nokia, kablosuz standartlar çerçevesinde önemli olarak tanımlanan 1200 patentin kullanım hakkına sahip olmuştu. Google anlaşmanın ardından MOSAID tarafından yayınlanan basın açıklamasındaki ” MOSAID, kablosuz patent portföyünü lisanslama suretiyle paraya çevirerek şirketin 1975’teki kuruluşundan bu yana elde ettiği gelirlerden fazlasını kazanacağına inanmaktadır” ibaresine özellikle dikkat çekti.

Konu ile alakalı olarak Google tarafından yapılan açıklamada, Nokia ve Microsoft’un mobil cihazların maliyetlerini arttırma konusunda ortak hareket ettiği, patent trolleri yarattıkları ve kendilerine avantaj sağladıkları ifade edildi. İkilinin bu yaptıklarından dolayı sorumlu tutulmasını talep eden Google, böylelikle başka şirketlerin benzer girişimlerde bulunmasının engellenebileceğini dile getirdi. Şirket, Avrupa’daki makamlara yaptığı şikayetin aynısını ABD’deki ilgili kurumlara da yaptığını açıkladı.

Şikayete ilişkin olarak Microsoft’tan yapılan açıklamada ise Google kendisine ait standart patentleri kötüye kullanmak ile suçlandı. Buna ek olarak, Microsoft tartışmanın ekseninde değişikliğe giderek Google’ın mobil arama ve reklam pazarındaki hakimiyetinden duyduğu endişeleri dile getirdi. Önümüzdeki günlerin bu konuda daha sıcak tartışmalara gebe olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İlgili – The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER