Teknoloji

Google Nexus Tablet diğer Android tabletlerin satışını baltalar mı?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın yönetim kurulu üyesi Eric Schmidt geçtiğimiz günlerde şirketinin Ice Cream Sandwich ile çalışacak kendi Nexus tabletini geliştirmekle uğraştığını işaret etmişti. Google’dan resmi bir duyuru gelmediği sürece Eric Schmidt’in bu açıklamasını bile dedikodu olarak değerlendirmek en iyisi. Ancak bu dedikodu bile diğer Android tablet üreticilerini rahatsız etmişe benziyor.

DigiTimes’a konuşan kaynaklar Google’ın Android ortaklarının, piyasaya çıkacak bir Nexus tabletinin kendi ürün satışlarından pay kapacağı endişesi içinde olduğunu dile getiriyor. Kaynaklara göre Google kendi tabletinde Android 4.1 işletim sistemine yer verirken Acer, Lenovo ve ASUS gibi Android tablet ortaklarının ürünlerinde hâla Android 4.0 sürümünü kullanmalarını isteyebilir. Android 4.1, Android 4.0’a göre daha yeni ve daha fazla artıya sahip bir sürüm olacağı için bu şekilde muhtemel bir durum doğal olarak Google’ın avantajına olacaktır.

Aslında DigiTimes’ın kaynaklarının dile getirdiği bu endişelerin biraz yersiz olduğunu söyleyebiliriz. Google’ın piyasaya sürdüğü Nexus akıllı telefonlarının piyasadaki diğer Android telefonlarının satışına ne kadar etki yaptığını söyleyebiliriz ki… Bu cihazların piyasaya çıkışı diğer üreticilerin cihazlarınınkine göre sınırlı kaldığı için satışlara etki yapması da o kadar sınırlı oluyor. Akıllı telefonlardakine benzer bir durumun benzerinin tablet tarafından da yaşanacağını söyleyebiliriz. Ancak endişe ettikleri şey kullanıcı ilgisiyse, o zaman biraz haklı olabilirler. Nexus tablet daha şimdiden belirli bir heyecan ve beklenti yaratmış durumda.

Google bu yılın başlarında tanıtılan ve piyasaya çıkan Motorola Xoom ve sonrasında Samsung Galaxy Tab 10.1’in geliştirilmesine doğrudan katkıda bulunmuştu. Aslına bakarsanız, bu cihazlar bile dolaylı olarak birer Nexus tablet olarak değerlendirilebilir. Ne var ki, Nexus markasını barındıran bir tabletin mevcut Samsung ve Motorola tabletlerine göre daha fazla Google algısı yaratacağı ve ilgi çekeceği bir gerçek. Acaba Google dedikodusu yapılan bu Nexus tableti yeni şirketi Motorola’yı mı ürettirecek, yoksa rekabet tartışmaları yaratmamak adına başka bir ortağına mı yönelecek? Bunu zamanla görmüş olacağız.

İlgili – Google

İLGİLİ HABERLER