Bilim

Google mükemmel insan sağlığı tablosunu çizmek için tıbbi veri topluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Personal Search

Google sağlıklı insanın nasıl olması gerektiğini ortaya koymak için harekete geçti.Bu çalışmada kullanılacak veri tabanını oluşturmak için kolları sıvayan şirket, gönüllülerden tıbbi veri toplamaya başladı. Google’ın deneysel projeler yürüten Google X tarafından geliştirilen proje, Baseline adını taşıyor. Google proje kapsamında ilk etapta 175 kişiye ait genetik ve moleküler bilgiyi harmanlamayı planlıyor. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Baseline yakında mükemmel sağlıklı bir insan haritası çizmek için binlerce kişiden veri toplayacak.

Proje kapsamında toplanacak geniş kapsamlı veriler sayesinde doktorların kalp krizi veya kanser gibi önemli sağlık problemlerini daha erken teşhis edebileceği belirtildi. Buna ek olarak, Baseline ile insan sağlığındaki eğilimlerin daha iyi tespit edilmesi ve ilaçlara tedaviden daha çok önleme niteliğinin kazandırılması amaçlanıyor. Projeyi 2013’ün mart ayında Google X’e katılan Dr. Andrew Conrad yürütüyor. Conrad daha önce de kan plazma bağışları için ucuz ve yüksek hacimli HIV testleri geliştirmişti. The Wall Street Journal’ın haberine göre, bu projede Conrad’a fizyoloji, biyokimya, optik, görüntüleme ve moleküler biyoloji alanlarında uzmanlaşan 70 ila 100 kişilik bir uzman ekibi eşlik ediyor.

Baseline projesinde insanların sağlık sorunlarından kaçınmasını sağlayacak biyo-işaretlerin belirlenmesinde Google’ın sayısal gücünden faydalanılacak. Tıp dünyası daha önce sadece son safhadaki hastalıklar için biyo-işaretler belirlemişti. Google Baseline projesiyle hastalıkları hayatı tehdit edecek boyuta gelmeden önlemeyi hedefliyor. Baseline projesinin bu işaretler sayesinde kalp krizi geçirme riski taşıyan bir kişinin kriz öncesinde alışkanlıklarını değiştirmesine yardımcı olması ve böylelikle krizi engellemesi amaçlanıyor.

Dr. Conrad projede toplanan verilerin anında bir kanser tedavisi sunmayacağı konusunda kamuoyunu uyarıyor. Proje halihazırda adı açıklanmayan bir klinik test şirketi tarafından 175 denekle birlikte yürütülüyor. Burada deneklerden idrar ve göz yaşı gibi vücut sıvıları toplanıyor. Bu kliniğe ek olarak, ABD’nin Duke ve Stanford üniversitelerindeki tesislerde de çeşitli deneylerin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu ilerleyen aşamalardan deneklerden toplanacak örneklerden isim ve sosyal güvenlik numarası gibi bilgilerin çıkarılacağı ifade ediliyor.

İLGİLİ HABERLER