Teknoloji

Google mobil web deneyimini hızlandırmak istiyor

google-amp-081015

Göz alıcı şekilde tasarlanmış web siteleri, okuyucuların kolaylıkla okunması için sayfa içinde organize edilmiş makaleler ve videolar bir mobil cihaz üzerinden görüntülendiğinde masaüstündekiyle aynı etkiyi yaratamıyor.

İşte Google, mobil web’in hızını ve verimliliğini artırmak adına AMP (Accelerated Mobile Pages), yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar projesini geliştirdi. Bu girişim aracılığıyla Mountain View şirketi mevcut HTML teknolojilerinden yararlanarak yayıncıların; video, animasyon, slayt gösterisi ve bunun gibi önemli derecede bant genişliğine ihtiyaç duyan diğer öğeleri barındırsa bile hızlı yüklenen, hafif yüklü web sayfaları oluşturmalarına yardımcı olacak.

AMP’nin tanıtımıyla ilgili olarak yayınlanan bir blog yazısında, aynı kodun birden fazla platformda ve cihazda çalışmasının istendiği, böylelikle içeriğin her yerde anında kullanıcılara sunulabileceği kaydedildi.

Google, Arama motoru ve Haberler gibi diğer uygulama ve servislerinde AMP’nin açık HTML çerçevesini çoktan kullanıyor. Şirket bu projesinde şimdiye kadar 30 kadar yayıncının kendisine katıldığını da kaydetti. Bunlar arasında Twitter, Pinterest, WordPress ve LinkedIn de bulunuyor.

Kullanıcıların mobil internet deneyimini iyileştirmeye kafa yoran tek şirket Google değil. Örneğin Facebook da bağlantı hızına bağlı olarak Haber Kaynağının yüklenmesini optimize etme üzerinde çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER