Teknoloji

Google mobil operatörlerle birlikte daha gelişmiş bir mesajlaşma deneyimi sunmak için kolları sıvadı

Google Türkiye google fransa

google mobil

Google, kısa mesajlara yeni bir soluk kazandırmayı planlıyor. Şirket bu amaç doğrultusunda Sprint, Deutsche Telekom, Orange, Vodafone ve Turkcell gibi mobil operatörlerle işbirliğine gidiyor. İnternet devi, SMS ve MMS gibi mesajlaşma araçlarının yerini kısaca RCS olarak anılan Zengin İçerikli İletişim Hizmetleri’nin almasını planlıyor. Bu servisin hayata geçmesi durumunda kullanıcılar birbirlerine daha yüksek kaliteli fotoğraflar gönderebilecek, grup sohbetleri başlatabilecek. Uzun vadede ise video arama gibi imkanların da servisin kapsama alanına girebileceği belirtiliyor.

2016 itibarıyla yukarıda bahsedilen imkanların duyanlarda heyecan yarattığını söylemek mümkün değil. Milyonlarca insan Facebook Messenger, WhatsApp, Line ve iMessage gibi servisler aracılığıyla söz konusu imkanlardan faydalanabiliyor. Ancak RCS’nin hayata geçişiyle birlikte günlük iletişimdeki karmaşanın biraz olsun ortadan kaldırılabilmesi umuluyor. RCS’nin yeni Android telefonlarda varsayılan mesajlaşma uygulaması olması durumunda bir kişiyi görüntülü olarak aramak, günün birinde kısa mesaj göndermek kadar basit bir işleme dönüşebilir. Böylelikle “Skype mı kullansam, yoksa Hangouts mu?” şeklindeki ikilemler ortadan kaldırılabilir.

RCS’nin uygulamasının nasıl olacağı ve servisin tüm operatörlerde işleyip işlemeyeceği henüz bilinmiyor. Google mobil operatörlerden Android tarafından desteklenen tek bir RCS standardına geçiş sözü alsa da, yapılan açıklamada bu noktaya gelişin pek hızlı olmayacağı anlaşılıyor.

Türkiye’den Turkcell’in destek verdiği girişimle birlikte katılımcı tüm operatörler ve Android cihazlar arasındaki mesajlaşma deneyiminin gelişmesi amaçlanıyor. RCS’in hayata geçişiyle birlikte bağlı servislerin deneme ve kullanıma sunulma sürelerinin de önemli ölçüde kısalması öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER