Teknoloji

Google mobil uygulamasına haber kaynağı ekleniyor

google mobilGoogle’ın ana uygulaması hem iOS hem de Android tarafında önemli bir güncelleme aldı. Güncelleme, Google’ın “kaynak” olarak adlandırdığı yeni bir kişiselleştirilmiş haber kaynağını uygulamaya ekliyor. Google Asistan’da olduğu gibi, bu kaynak da kullanıcılara ilgilerini çeken bilgileri kolaylıkla ulaştırmayı amaçlıyor. Ancak Google Asistan’ın işlevselliği bir adım daha öteye taşınıyor.

Google Blog‘da konuyla ilgili olarak yayınlanan yazıyla duyurulan bu yeni haber kaynağı, otomatik öğrenme algoritmalarından yararlanarak zamanla daha isabetli içerikleri gösterecek. Google Asistan kullanıcıların Google ile olan etkileşimlerinden yola çıkarak, onların ilgi alanlarına göre bir haber kaynağı oluşturuyor. Bu yeni kaynak ise yakın çevrede veya dünyada en çok ilgi gören haberleri kartlar şeklinde gösterecek. Google’ın kendi otomatik öğrenme algoritmalarına bağlı olarak çalıştığı için, bu kaynak daha fazla kullanıldıkça, daha isabetli sonuçlar gösterecek.

Aslında bu yeni özelliğin erken aşamadaki bir versiyonu geçtiğimiz aralık ayında gösterilmişti. Ancak o zamandan bu yana Google, bu özelliğin merkezinde yer alan otomatik öğrenme algoritmalarını daha da iyileştirdiğini söylüyor. İlk bakışta bu özellik Google Asistan’a çok benziyor, ancak bu yeni kaynakta yer alan her bir bilgi kartıyla Google, kullanıcılara sunduğu haberlerle ilgili daha geniş bir bağlam sunmayı hedefliyor. Örneğin haberlerin gösterildiği kartlar ilgili haberleri ve makaleleri de gösterecek. Böylelikle bir haberi farklı kaynaklardan okuyup doğrulama yapmak da mümkün olacak.

Otomatik öğrenme bu özelliğin en güçlü yanlarından bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Ne var ki, bu teknikle ilgi alanlarının ve ilgi çekmeyen unsurların her zaman yüzde 100 isabetle tahmin edilmesi mümkün olmayacaktır, özellikle de ilk başlarda. Eğer ilginizi çekmeyen bir haber veya makale kaynağınızda gösterilirse, gösterim yapılan karta tıklatarak konuyu takibi bırakmak mümkün olacak. Ya da Google uygulama ayarlarında bununla ilgili olarak sunulmuş seçeneklerden yararlanılabilecek.

Bununla birlikte haber kaynağına eklemek için konu araması da yapmak mümkün olacak. Daha sonra arama sonuçları içindeki “takip et” düğmesine tıklatarak ilgili konu takibe alınabilecek. Bu, Google Asistan’a göre önemli bir yenilik gibi görünüyor. Yenilikleri Google uygulamasının iOS ve Android versiyonlarının en son sürümlerinde görmek mümkün olacak.

İLGİLİ HABERLER