EğlenceManşetler

Google Microsoft’tan YouTube Windows Phone uygulamasını kaldırma talebinde bulundu

Microsoft Windows Phone için YouTube uygulamasını geçen hafta güncellemişti. Anlaşılan o ki bu güncelleme Google’ı pek memnun etmemişe benziyor. The Verge sitesi Google’ın Microsoft’a gönderdiği bir ihtar mektubuna ulaşmış. Mektupta Microsoft’un söz konusu uygulamayı 22 Mayıs 2013 tarihine kadar Windows Phone Mağaza’dan kaldırması ve bu uygulamanın indirilmesini engellemesi isteniyor.

youtube-windows-phone-uygulama-070513 (630 x 356)

Google’ın şikayetinin temelinde Microsoft’un YouTube uygulamasının reklamları göstermemesi bulunuyor. Bunun şirketin YouTube API’larının kullanımıyla ilgili şartları ve koşulları doğrudan ihlâl anlamına geldiği iddia ediliyor. The Verge sitesinin öğrendiğine göre Microsoft bu uygulamayı Google’ın rızası olmadan, reklamların çalmasını özellikle engelleyecek şekilde geliştirmiş. Reklamların olmaması Google’ın elde edeceği gelirlere olumsuz yönde etki ederken aynı zamanda, AdSense programı üzerinden videolardan gelir elde etmeye çalışan video yapımcıları da bu olaydan etkilenmiş oluyor.

Google’ın bu talebinin ardından Microsoft’tan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Redmond şirketi reklamları uygulamaya eklemekten mutlu olacağını kaydetti. Microsoft adına açıklama yapan bir sözcü reklamları eklemekten dolayı çok mutlu olacaklarını, ancak bunun için Google’ın kendilerine gerekli olan API’ları sağlaması gerektiğini kaydetti. Microsoft’tan gelen açıklamada Google’ın CEO’su Larry Page’in I/O açılış toplantısındaki yorumlarına atıfta da bulunuldu. “Larry Page’in birlikte daha fazla çalışmaya ve daha az olumsuzluğa yönelik yorumları ışığında bu sorunu ortak müşterilerimizin yararına olacak şekilde çözmeyi arzuluyoruz.” şeklinde bir ibare kullanıldı.

Microsoft’un Windows Phone Mağaza üzerinden sunduğu YouTube uygulaması aslında sadece mobil web sitesine açılan bir bağlantı olma özelliği taşıyordu. Ancak geçen hafta gelen güncellemeyle birlikte gerçek anlamda bir uygulama karşımıza çıkmıştı. Bu uygulama YouTube kullanıcılarının kullanıcı girişi yapmalarına, abone olmalarına, kısacası eksiksiz bir YouTube deneyimi yaşamalarına izin veriyordu. Google’ın reklamların gösterilmemesi nedeniyle bu uygulamanın kaldırılmasını istemesi karşılığında Microsoft’un verdiği cevap, Google’ın Microsoft’a YouTube API’larının hepsini eksiksiz şekilde açmadığını gösteriyor.

Umarız bu sorun Windows Phone kullanıcılarını fazla etkilemeyecek şekilde çözülür. Düzgün bir YouTube uygulamasının varlığı iyi bir mobil cihaz deneyimi yaşamak için oldukça önemli sayılır. Windows Phone platformunda alternatif YouTube uygulamaları bulunuyor, ancak doğrusunu söylemek gerekirse hiçbirisi Microsoft’un son yaptığı kadar düzgün bir deneyimi vadetmiyor.

İlgili >> The Verge (1), (2)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER