Teknoloji

Google, Microsoft ve Qualcomm Nvidia’nın Arm’ı satın almasından endişe duyuyor

nvidia rtx 4070 ti

CNBC ve Bloomberg‘in yayımladığı haberlere göre Microsoft, Google ve Qualcomm, düzenleyici kuruluşlara Nvidia’nın Arm’ı satın almasıyla ilgili endişelerini dile getiriyor. Şirketler ABD, AB, İngiltere ve Çin’deki düzenleyici organlara, Nvidia’nın Arm’ın çip yapma teknolojisini lisanslama şeklini değiştirebileceği endişeleri nedeniyle başvurdu.

Nvidia, diğer işletmelerle etkileşim şeklini değiştirmek için şirket üzerindeki kontrolünü kullanmayacağına söz vermişti. Financial Times‘a yazan Nvidia CEO’su Jensen Huang, “Nvidia’nın Arm’ın açık lisanslama modelini sürdüreceğini kesin olarak belirtebileceğini söyledi. Herhangi bir müşteriye Arm’ın tedariğini kısmak veya geri çevirmek gibi bir niyetimiz yok.”

Bununla birlikte Nvidia’nın rakipleri, Arm’ı tarafsız tutmanın ve teknolojisini Nvidia’nın kendi kazanımları için kullanmamasının, özellikle de bunun için 40 milyar dolar ödedikten sonra, şirketin yapmaya teşvik edileceği şey olmadığını savunuyor. Bununla birlikte, lisanslama üzerindeki kısıtlamalar, Arm’ın teknolojisini lisanslama yeteneğinden yararlanan şirketlere zarar verecektir. Google ve Microsoft’un kendi Arm tabanlı çipleri üzerinde çalıştıkları söyleniyor ve Qualcomm?un işlemcileri de bu mimariye dayanıyor.

Nvidia satın almanın, grafik kartlarındaki makine öğrenimi destekli gelişimlerden sürücüsüz arabalardaki çalışmalarına kadar yoğun bir şekilde odaklandığı bir alan olan yapay zekâyı ilerletmekle ilgili olduğunu savundu. Arm’ın düşük güç teknolojisi, Nvidia’nın yapay zekâyı daha fazla yere yaymasına yardımcı olabilir. Ancak şirket aynı zamanda Arm’ın yaptığı her şeyle ne yapacağını da bulmak zorunda kalacak. Esas olarak var olan hemen hemen her cep telefonuna güç sağlamak ve önemli bilgisayar şirketlerini Intel’den uzaklaştırarak anahtarını elinde tutmak da bunların arasında önemli yer tutuyor.

Düzenleyici kuruluşlar anlaşmanın Nvidia’ya çip yapımı işinde çok fazla güç verip vermeyeceğini belirlemek için anlaşmayı yakından inceliyor. CNBC’ye göre ABD Federal Ticaret Komisyonu Nvidia ve Arm’dan konuyla ilgili daha fazla bilgi vermesini istedi ve diğer ilgili bilgilere sahip olabilecek şirketlerle konuşuyor olabilir.

Bu arada Birleşik Krallık ve AB yetkilileri anlaşmayı derinlemesine soruşturma sözü verdiler. Sadece Google, Microsoft ve Qualcomm’dan değil, aynı zamanda yonga yapım endüstrisinde bulunan ve Arm ile açık lisans anlaşmalarının birleşmeden etkilenmesinden endişe duyan diğerlerinden de birçok itiraz duyulması kuvvetle muhtemeldir.

Saydığımız bu şirketler düzenleyiciler ve rekabete aykırı davranışlar konusunda deneyime sahiptir. Qualcomm, rekabete aykırı lisans politikaları nedeniyle Çin, Güney Kore ve AB’deki yetkililere yüz milyonlarca ve bazen milyarlarca dolar para cezası ödemek zorunda kaldı. Elbette Microsoft, ABD hükümetine karşı çıktığı 90’larda büyük tekel davasıyla karşılaşmıştı. Google ise, son zamanlarda ABD ve AB’de artan tekelciliğe karşı duyarlılığın odak noktası oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER