Teknoloji

Google, Microsoft ve diğer teknoloji devleri geleceğin video kodlayıcısı için bir araya geldi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

open-media-alliance-030915

Teknoloji endüstrisinin en seçkin yazılım üreticilerinin nadiren bir araya geldiği anlardan bir tanesini gelecek nesil video yayın kodlama ve çözümleme standardının oluşturulması için yaşıyoruz. Alliance for Open Media, ya da Türkçeleştirebileceğimiz adıyla Açık Medya Birliği telif ücretsiz ve açık kaynak kodlu gelecek nesil araçların sağlanması için çalışıyor. Birliğin üyeleri arasında Amazon, Cisco, Google, Intel Corporation, Microsoft, Mozilla ve Netflix bulunuyor.

Netflix ve Amazon gibi şirketler, medya dosyalarının cihazlarımıza iletimi ve gösterimi için gerekli olan kodlayıcıları lisanslamak için her yıl milyonlarca dolar ödüyor. Ancak rakip formatlar, standartların yoksunluğu ve patentler arasındaki savaşlar tek bir kodlayıcı etrafında organize olmak ve optimizasyon gerçekleştirmek isteyen şirketler için baş ağrıları oluşturuyor. Açık Medya Birliği, popüler H.264 kodlayıcısının mevcut bant genişliğinde 4K video iletimini sağlamaya yetenekli olacak takipçisiyle ilgili patent iddialarında bulunan HEVC Advance endüstri grubundan gelen telif taleplerinin bir kısmıyla yönetiliyor.

Bu yeni birlik ortak teknolojisini ve deneyimini dünya çapındaki farklı türde cihaz ve kullanıcılar için en yüksek kalitede video, ses, fotoğraf ve içerik akışı sunmaya adıyor. Şu andaki temel hedef önümüzdeki iki yıl içinde, Cisco’nın Thor projesi, Google’ın VP9 ve VP10 kodlayıcı çalışmaları, Mozilla’nın Daala girişimi gibi projelerden yararlanarak gelecek nesil video kodlayıcısını geliştirmek. Böylelikle modern Web trafiğinin omurgasının çoğundan sorumlu olanların, bazı büyük web video sağlayıcılarıyla birlikte ortaya çıkardığı tek bir teknoloji kullanılabilir olacak. Birlik gelecek yılın başından itibaren daha fazla üyeyi bünyesine katmayı ve piyasadaki mevcut rakip kodlayıcılara göre pozisyonunu sağlamlaştırmayı hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER