Teknoloji

Google microSD kart biçimindeki Project Vault ile verilerinizi koruyacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-project-vault-300515

Telefonunu, tabletini veya bilgisayarını daha güvenli hâle getirmek isteyenler için Google ATAP ekibi I/O 2015 geliştirici etkinliğinde microSD karta benzeyen küçük bir cihaz tanıttı.

Project Vault olarak adlandırılan bu donanım mobil cihazınıza ek depolama alanı sağlamaktan daha fazlasını yapıyor. Aslında Project Vault’un amacı ek güvenlik katmanı eklemekten ibaret, bu özellikle kişisel verilerini korumak isteyenler için oldukça önemli olmalı.

Google’ın gösterdiği Project Vault prototipinde düşük güçlü ARM işlemci, NFC yonga, 4 GB dahili hafıza ve gerçek zamanlı işletim sistemi bulunuyor.

Arama devi içeride 500 kadar ürünün testine çoktan başlamış, ancak hedef Project Vault’u mümkün olan en kısa zamanda piyasaya sürmek. Öncelikle kurumsal ürün olarak çıkacak bu aygıt daha sonra bireysel tüketicilere ulaşacak.

Project Vault gerçek anlamda kuvvetlendirilmiş bir microSD kart olduğu için, bunu microSD kart yuvası barındıran herhangi bir cihaza takabilirsiniz. Cihaz bunu tanıyacak ve çıkarılabilir sürücü olarak gösterecektir.

Ancak Project Vault telefonunuza bağlandığında verileri şifreleme imkanına kavuşacaksınız. Google, I/O etkinliğinde Project Vault barındıran iki cihaz gösterdi ve bunların uzak sunucu üzerinden birbirleriyle iletişim kurmasını, mesaj göndermesini sergiledi.

Her iki uçtaki cihaz da mesajları, araya girme problemi olmaksızın görüntüleyebiliyor, sohbet sunucusunun alması gereken tek şey ise şifrelenmiş metin oluyor.

Project Vault bozma, imzalama ve bunun gibi diğer şifreleme işlemlerini yerine getiriyor. Buna ek olarak, telefonun işletim sistemine bile verilerinize erişim izni doğrudan verilmiyor. Aslında telefon veya tabletiniz Project Vault’un gerçek anlamda orada olduğunu bilmiyor, bütün işlemler Vault’un bünyesi altında gerçekleştiriliyor.

Project Vault aralarında Android, Windows ve Linux’un da bulunduğu çeşitli işletim sistemleriyle uyumlu şekilde çalışabiliyor. Google Project Vault ile ilgili yazılım ve donanım araçlarına erişim için gerekli kaynağı yayınladı.

İLGİLİ HABERLER