DosyaManşetler

Google Meet nedir, kullanmak için Google hesabı gerekir mi?

google meet
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yeni tip koronavirüs salgını ile birlikte internet üzerinden görüşme ve telekonferans imkanı sunan araçlar popüler hâle geldi. Özellikle Zoom’un gösterdiği başarı hâlihazırda iletişim çözümleri olan şirketleri de yeni adımlar atmaya itti. Google Meet’in ücretsiz versiyonunun sunulacak olması da bu adımların bir sonucu. Bu yazıda Google Meet nedir sorusuna cevap veriyor ve bu video görüşme servisinin nasıl kullanıldığına dair bilgiler veriyoruz.

Google Meet nedir?

Daha önce Hangouts Meet adını taşıyan Google Meet, Google’ın G Suite olarak da bilinen kurumsal yazılımlarının bir parçası. Kurumsal bir ürün olduğu için G Suite ücretsiz bir servis değil. Bir kuruluştaki kullanıcı sayısına bağlı olarak ücretlendirmesi yapılıyor.

Zoom gibi servislerin popülaritesindeki büyük artış, Google’ı da Google Meet’in ücretsiz bir versiyonunu sunma yoluna itti. Ne var ki, bu versiyonda kurumsal versiyona göre birtakım kısıtlamalar bulunuyor. Örneğin, ücretsiz Meet görüşmeleri bir saatlik süre kısıtlamasına sahip. Görüşmelere telefonla katılma veya görüşmeleri kaydetme gibi özellikler de ücretsiz versiyonda bulunmuyor.

Zoom’un da kurumsal seviyede özellikler sunan paralı versiyonlarının dışında ücretsiz versiyonunun da olduğunu belirtelim. Arkadaşlarınızla veya aile bireylerinizle gerçekleştirdiğiniz Zoom görüşmeleri çok büyük bir olasılıkla ücretsiz versiyon aracılığıyla gerçekleştiriliyordur. Zoom’un ücretsiz versiyonunda da katılımcı ve süre kısıtlaması bulunuyor. Paralı Zoom aboneliklerinde bu gibi kısıtlamaların ya olmadığını ya da kapsamın çok geniş tutulduğunu biliyoruz.

Google Meet için bir Google hesabı gerekiyor mu?

Her ne kadar Google video konferans platformu Meet’i ücretsiz yapsa da, kullanmak için teknik açıdan hâlâ bir Google hesabına ihtiyaç duyuluyor. Teknik açıdan diyoruz, çünkü Meet’i herhangi bir hesap olmadan kullanabileceğiniz bir yöntem var ve onu da aşağıda açıklıyoruz.

Neden bir Google hesabı gerekiyor?

Bir Google Meet oturumu başlatmak, programlamak veya oturuma katılmak için bir Google hesabına ihtiyacınız var.

Google’a göre bu sizin iyiliğiniz için. Diğer bazı video konferans uygulamalarının aksine, Google Meet uçtan uca şifrelemeye sahip olan güvenli bir platform. Meet oturumlarının kayıtları da Google Drive içinde şifrelenmiş biçimde saklanıyor.

Google, Gmail ve Drive gibi servislerden yararlanabilmeniz için bir hesabı gerekli kılıyor. Meet’in şu anda sunduğu şifreleme ve güvenlik özellikleri de hesap erişimine ihtiyaç duyuyor. İyi haber, birçok kullanıcının hâlihazırda bir Google hesabı vardır. Olmasa bile, bir Google hesabı açmak ücretsiz ve mevcut kişisel veya kurumsal e-posta adresinizle hemen ir hesap açabilirsiniz. Öte yandan bir Google hesabına sahip olduktan sonra Gmail veya Google Takvim üzerinden hemen bir Meet görüşmesi başlatabilir veya mevcut bir görüşmeye bağlanabilirsiniz.

Hesap gereksinimi ek güvenlik katmanı sağlayabilir, ancak Google Meet’e uyumu da yavaşlatabilir. Çünkü Zoom görüşmeleri herhangi bir Zoom hesabına ihtiyaç duyulmadan başlatılabiliyor ve herkes hemen görüşmeye katılabiliyor.

Her ne kadar Google’ın hazırladığı Meet dokümanlarında kullanım için Google hesabının gerekli olduğu belirtilse de, Ars Technica yazarı Ron Amadeo, bir Google hesabına sahip olmadan da Google Meet oturumuna katılınabileceğini belirtiyor.

Amadeo’nun tweetinde bir Google Meet oturumuna hesap olmadan da katılınabileceği belirtiliyor. Bunun için iki gereksinim var. Öncelikle görüşme ücretsiz kullanıcı tarafından değil, G Suite kullanıcısı tarafından başlatılmalı. Sonrasında da Google hesabına sahip olmayan kişi mobil uygulama kullanmamalı. Google Meet’e web üzerinden bağlanmalı.

Google Meet’i ne zaman ve ne kadar süre boyunca kullanabilirim?

Google, Nisan 2020 sonunda yayınladığı bir blog yazısıyla önümüzdeki haftalarda Meet’in ücretsiz versiyonunu kullanıma açacağını açıkladı. Bu ay içinde kapsamlı şekilde yayınlanmasını bekliyoruz. Ücretsiz kullanım süresinin Eylül 2020 sonuna kadar devam edeceği belirtiliyor. Ancak evde kalma kısıtlamalarının, evden çalışma ve uzaktan eğitim sürecinin uzaması nedeniyle Google’ın belirlediği zamanın ötesine de geçilebilir.

Google Meet’in ücretsiz versiyonunu kullanıp kullanamayacağınızı kontrol etmek veya adınızı bekleme listesine eklemek için Google Meet’in destek sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Google Meet: Masaüstü  Mobil

İLGİLİ HABERLER