Teknoloji

Google Maps trafik bilgilerini kandıran masum hile girişimi – Video

google maps hile

Google Maps hayatımızı değiştiren başlıca uygulamalardan bir tanesi oldu. Bu uygulama sayesinde konum bulma, yol tarifi alma ve gideceğimiz yere mümkün olan en kısa sürede gitme yolunda büyük kolaylık yaşıyoruz. Dijital haritada kaydırma ve yakınlaştırma yapma yeteneğinin ötesine haritalar etrafında yeni işletmeler, deneyimler ve düşünceler yetişti. Ne var ki, bu büyük güç bir taraftan da büyük sorumluluğu beraberinde getiriyor. Bir hile, Google’ın sistemini aldatmanın ne kadar kolay olduğunu ve bu şekilde trafik durumunun değiştirilebileceğini gösteriyor.

Yandex Haritalar Google Maps’e göre trafik bilgileri ve akışı konusunda Türkiye’deki birçok kullanıcı tarafından daha iyi bulunuyor. Ancak son yıllarda Google’ın, bu alanda uzman bir uygulama olan ve geçtiğimiz yıllarda satın aldığı Waze sayesinde büyük bir ilerleme kaydettiği de gerçek. Bu sayede kullanıcılar Google Maps uygulamasından çıkmadan, yol tarifi ve trafik bilgisi alma işlerini rahatlıkla gerçekleştiriyor.

Google Maps, yollardaki trafik yoğunluğu bilgisini alırken otomatik sistemleri dikkate alıyor. Örneğin, belirli bir yerde, belirli bir zamanda trafik bilgilerini görüntüleyen Google Maps kullanıcılarının verileri dikkate alınıyor.

Google Maps yüzünden yollar boşaldı

Teknoloji ve dijital dünya tutkunu, Berlinli bir sanatçı Simon Weckert, 99 adet ikinci el telefonu alıp bir el arabasına yerleştirmiş ve onları cadde ve sokaklarda yavaş yavaş gezdirmiş. Google Maps sunucuları bu durumu bir trafik sıkışıklığı gibi algılamış. Bunu da harita üzerinde, herkesin görebileceği şekilde göstermiş. Sonuç olarak bu bilgiye göre hareket eden kullanıcılarda o yollara girmemeyi tercih etmiş ve Weckert’in geçtiği yollar boşalmış.

Bu masum hile girişiminin amacı modern hayatın bu tarz bir servise nasıl bağlı olduğunu göstermek. Ancak aynı zamanda Google Maps sistemlerinde nasıl bir açığın bulunduğunu da gösteriyor. Teknoloji devinin parametrelerinde ve algoritmalarında ince ayar yapması ve bu tarz durumları da dikkate alması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER