Teknoloji

Google ışık alanı kamerası üreticisi Lytro’yu satın almaya hazırlanıyor

google lytroLytro, adını ürettiği ışık alanı kameralarıyla duyurmuştu. Kaynaklardan gelen bilgilere göre, Google Lytro’yu 40 milyon dolar ödeyerek satın almaya hazırlanıyor. Taraflar arasındaki anlaşma sürecinin henüz tamamlanmadığı belirtilse de, çeşitli detaylar şimdiden konuşuluyor. Satışın ardından Lytro’nun tüm çalışanlarının Google’a katılmayacağı, ancak Lytro’nun sahibi olduğu 59 patentin hepsinin kontrolünün Google’a geçeceği söyleniyor.

Peki, Google adına Lytro niçin önemli? Lytro, bilindiği üzere, ışık alanı kameraları üretiyor. Standart kameralar sadece ışığın yoğunluğunu yakalayabiliyor. Işık alanı kameraları ise yoğunluğa ek olarak, ışık huzmelerinin yönünü de yakalayabiliyor. Lytro’nun kameralarıyla kullanıcılar fotoğrafların odak noktalarını çektikten sonra da değiştirebiliyor. Standart kameralarda bunu deklanşöre basmadan yapmak gerekiyor. Bir tüpe benzeyen ve oldukça tuhaf görünen ilk kamerasını 2011’de çıkaran Lytro, 2014’te standart kameralara daha yakın duran bir modeli piyasaya sürmüştü.

Google, geçtiğimiz hafta “Işık Alanlarına Hoş Geldiniz” adını taşıyan bir masaüstü sanal gerçeklik uygulamasını duyurmuştu. HTC Vive gibi sanal gerçeklik başlıklarıyla çalışan uygulama, ışık alanı fotoğraflarının gücünü gözler önüne sermişti. Uygulama, kullanıcılarına farklı noktaları sanal gerçekliğin yardımıyla keşfetme imkanını sağlamıştı. Uygulamaya fark kazandıran özellik olarak ise ışığın farklı noktalar üzerinde nasıl hareket ettiğini göstermesi öne çıkıyor.

Google Lytro’yu satın alarak sanal gerçeklik konusundaki adımlarını biraz daha somut hâle getirebilir. Lytro daha önce Immerge adını verdiği üst sınıf bir sanal gerçeklik kamerası geliştirmişti. Google’ın Lytro’nun teknolojik kapasitesinden Pixel 3 serisi telefonlarında da yararlanabileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER