Teknoloji

Google Lunar XPRIZE yarışması için son tarihi ileriye çekti

google-lunar-xprize-171214

Google’dan yapılan açıklamada şirketin Lunar XPRIZE yarışması için son katılım tarihinin 31 Aralık 2016’ya çekildiği belirtildi. Özel uzay uçuşu çalışmaları için 2014’ün pek de iyi geçmediği göz önüne alınınca bu karar kulağa pek de şaşırtıcı gelmiyor. SpaceX’in Falcon 9 roketinin test sırasında patlaması, Virgin Galactic’in SpaceShip Two adlı uzay aracının ise test uçuşu sırasında düşmesi uzay yolculuğunun zorluklarını yeniden hatırlatmıştı. Bu gelişmeleri dikkate alan Google, daha önce 31 Aralık 2015 olarak belirlediği Lunar XPRIZE son katılım tarihini 31 Aralık 2016’ya erteledi.

XPRIZE Başkanı Robert Weiss’ın imzasıyla yayınlanan açıklamada katılımcıların koyulan hedefin hem teknolojik hem de finansal açıdan emsalsiz ve çok zor olduğu ve bu koşullar ışığında yarışmaya son katılım tarihinin ileriye çekildiği belirtildi. Google yarışmaya katılacak ekiplerden Ay’ın yüzeyine bir uzay aracı indirmelerini, bu araçla Ay yüzeyinin üstünde veya altında 500 metre ilerlemelerini ve Dünya’ya HD kalitesinde Ay görüntüleri iletmelerini istiyor. Katılımcılar sadece yüzde 10 oranında devlet desteğinden faydalanabilecekleri bu projede başarılı olurlarsa 20 milyon dolarlık ödülü kazanacaklar.

2007 yılında duyurulan yarışma, Ansari XPRIZE yarışmasının bir devamı niteliğinde. Söz konusu yarışmayı SpaceShip One’ı hazırlayan ekip kazanmış, bu araç daha sonra Virgin Galactic imzalı SpaceShip 2’ya dönüşmüştü. 1976’dan bu yana Ay yüzeyine iniş yapan tek araç ise 2013’te Çin tarafından gönderilen Chang’e-3 olmuştu. Halihazırda 18 ekibin başvurduğu yarışma için nihai tarih daha önce de 2012’den 2015’e çekilmişti.

İLGİLİ HABERLER