Teknoloji

Google küresel internet servisi için uzaya 180 uydu gönderecek

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Google uzaydan tüm dünyaya internet erişim sağlayacak uydular için 1 milyar doların üzerinde para harcamaya hazırlanıyor. Google’ın ilk etapta 180 küçük uyduyu yörüngeye göndereceği belirtilirken, bu uyduların diğer uydulara göre daha alçak bir yükseklikte bulunacağı ve şirketin ileride bu filoyu genişletebileceği ifade edildi.

google-yeni-logo-200913

Google bir süredir uzaydan internet projesini hayata geçirmek adına uydu şirketlerinden çalışanları işe alıyor. Projenin başında daha önce uydu şirketi O3b Networks’ü kuran Greg Wyler bulunuyor. Google O3b Networks döneminde de Wyler’a destek vermiş ve 680.3 kilogramlık uydular test edilmişti. Ancak mevcut proje çerçevesinde 113.3 kilogramlık uyduların kullanılmasını amaçlanıyor. Google’ın uydu sayısını artırması ve proje maliyetinin 3 milyarı bulabileceği iddialar arasında yer alıyor.

Pek çok teknoloji şirketi internet altyapısı bakımından sıkıntı yaşayan bölgelere genişbant internet bağlantısı ulaştırmak adına yeni yollar keşfetmeye çalışıyor. Project Loon ile balonları yüksek rakımlı internet servis sağlayıcıları olarak kullanmayı amaçlayan Google, nisan ayında güneş enerjisiyle çalışan insansız hava araçları üreten Titan Aerospace’i satın almıştı. Facebook da geçtiğimiz mart ayında insansız hava araçlarıyla genişbant internet bağlantısı sunma yolundaki hedefini açıklamıştı.

The Wall Street Journal’a konuşan bir Google sözcüsü, şirketin internet bağlantısını geniş bir alana yayma konusundaki çalışmalarını “fedakârlık” olarak tanımladı. İnternet bağlantısının insanların hayatlarını belirgin biçimde iyileştirdiğini söyleyen Google sözcüsü, halen dünyanın üçte ikilik kısmının güvenilir bir erişim yolu olmadığına dikkat çekti. Ancak bu amaçların altında uzun vadede ekonomik bir çıkarın bulunduğunu ve internet bağlantısının daha geniş alanlara yayılmasının Google için “yeni pazarlar” demek olduğunu unutmamak gerekiyor.

İlgili >> The Wall Street Journal

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER