Google iki Chrome eklentisini kullanıcılara reklam gösterme biçimleri nedeniyle mağazadan kaldırdı. “Add to Feedly” ve “Tweet this Page” adlı eklentilerin ikisi de Google’ın web tarayıcısına yönelik yararlı eklentiler olarak ortaya çıktı, ancak bir süre sonra kullanıcılara açılır pencereler ve dikkat dağıtıcı reklamlar göstermeye başladı.
Bu eklentilerin kötü yola sapmalarının sebebi ne olabilir? Add to Feedly’nin durumuna baktığımızda, eklentinin geliştiricisinden satın alındığını ve 30 bin kullanıcısına reklam gösterilmeye başlandığının görüyoruz.
Add to Feedly geliştiricisi Amit Agarwal konuyla ilgili olarak kaleme aldığı blog yazısında, oluşturmasının bir saat aldığı bir şey için aldığı dört haneli tekliften bahsetti. Bir e-posta iletisiyle gelen teklife yazılımcı, tahmin edeceğiniz üzere kayıtsız kalamadı. Bir ay sonra da eklentinin yeni sahipleri eklentiyi sessiz sedasız güncelleyerek reklam göstermeye başladı. Agarwal bunların normal banner reklamlar olmadığını, arka planda çalışan ve bağlantıları değiştiren görünmez reklamlar olduğunu söylüyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Google Earth uçuş simülatörü ücretsiz olarak webde açıldı

Google’dan Gemini kullanan dev dolandırıcılık ağına dava

Google artık Lens fotoğraflarınızı ve ses kayıtlarınızı yapay zekâ için saklayabilecek

Google AI Modu artık yalnızca yanıt vermeyecek, görsel de oluşturacak

Google Gemini 3.5 Canlı Çeviri ile konuşmaları anında çevirecek
Sorun OMG Chrome ve Ars Technica siteleri tarafından herkesin dikkatine taşındı. Üstelik her iki yayın da bu sorunun Add to Feedly ve Tweet this Page eklentileriyle sınırlı olmadığından şüphe duyuyor. Onlara göre reklamcılar düzenli aralıklarla popüler eklentileri satın alıyor ve onları reklam yazılımlarına dönüştürüyor. Popüler Honey eklentisinin geliştiricisi reklam satmasına yönelik benzer bir teklif almış.
Konuyla ilgili haber ve yazıların yayınlanmasından kısa bir süre sonra Google işe yaramaz eklentiler için adım attı. Aralık ayında politikada yaptığı değişiklikler sonucunda web sitelerinde karmaşık değişiklikler yapan eklentiler suçlu ilân edilmişti. Her ne kadar değişiklikler önümüzdeki haziran ayına kadar yürürlüğe girmeyecek olsa da, Google bu kötü amaçlı kullanıma kayıtsız kalmadı.
Bu arada Agarwal, Add to Feedly’yi satmanın kötü bir fikir olabileceğini itiraf edyor ve reklam yazılımından etkilenen kullanıcılardan özür diliyor.
İlgili >> OMG Chrome, Ars Technica, Digital Inspiration (Amit Agarwal), Reddit (Gemusan), Wall Street Journal
🌡️❄️ SERİNLİK ARAYANLARA MÜJDE: KLİMA FIRSATLARI DEVAM EDİYOR! ❄️🌡️





Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.



