Teknoloji

Google Küba’da veri depolayacak

google kubaGoogle Küba hükümetiyle servislerine ait verilerin ülkede saklanması konusunda anlaşmaya vardı. Associated Press’in haberine göre, bu anlaşma ülkedeki kamusal internet erişiminin kapsama alanını genişletmeyecek. Ancak Gmail ve YouTube gibi Google servislerine daha hızlı erişmeyi sağlayacak.

Google dışındaki şirketlerin servislerinde ise herhangi bir değişiklik olmayacak. Küba, hali hazırda internete erişebilen nüfus oranının en düşük olduğu ülkeler arasında bulunuyor.

Google söz konusu anlaşmayı resmi blogunda yayınlanan bir yazı aracılığıyla duyurdu. Şirketin erişim stratejileri ve gelişen pazarlardan sorumlu başkan yardımcısı Marian Croak ve Google Küba strateji ve operasyon sorumlusu Brett Perlmutter’in imzasını taşıyan açıklamada, internete ve Google servislerine erişebilen Kübalıların daha gelişmiş bir hizmet bekleyebilecekleri belirtildi. İşbirliği anlaşmasını Alphabet Başkanı Eric Schmidt ve Küba’nın devlet kontrolündeki telekomünikasyon operatörü ETECSA, geçtiğimiz gün imzaladı.

Google Küba’ya verileri Venezuela üzerinden iletiyordu

Daha öncesinde Google servislerine ait veriler Venezuela üzerinden Küba’ya iletiliyordu. ABD Başkanı Barack Obama’nın Küba ile ilişkileri normalleştirme kararına rağmen, henüz iki ülke arasında doğrudan bir internet bağlantısı kurulmuş değil. Google verilerinin Küba’da depolanması sayesinde ülkede yaşayanlar Google Cache Network’e çok daha hızlı erişecek. Bu da yükleme hızını 10 kat artıracak.

İLGİLİ HABERLER