Teknoloji

Google korsanlıkla ilgili günde 2 milyondan fazla kaldırma talebi alıyor

google yeni tasarım

google-logo-131015

Google’ın arama motorundan bilgi kaldırma talebi ve benzeri sorunlarla ilgili olarak hazırladığı Şeffaflık Raporu’na bakmayalı uzun zaman olmuştu. Görünüşe göre, korsan içeriklere karşı verilen savaş giderek zıvanadan çıkmışa dönüşüyor.

TorrentFreak’in yayınladığı bir yazıya göre, Google arama sonuçlarından URL’lerin kaldırılması için dakika başına 1500’ün üstünde talep alıyor. Bu saniyede 25, günde ise yaklaşık 2 milyon 160 bin talep anlamına geliyor. Şirket geçen yıl aynı dönem boyunca aldığının iki katı kaldırma talebi almış.

Geçen ayın veri kaldırma taleplerinin 5 bin 492 tanesi telif hakları sahiplerinden, 72 bin 207 alan adıyla ilgili olarak geldi. Bu, her bir alan adının ortalama 900 kaldırma talebine konu olduğunu gösteriyor. Ne var ki, bu istatistik tablonun tamamını yansıtmıyor. Aralarında İspanyolca dilinde yayın yapan MP3 indirme sitesi flowxd.me ve Polonyalı dosya şifreleme sitesi chomikuj.pl’nin de bulunduğu beş alan adı yarım milyondan daha fazla veri kaldırma talebine konu olmuş.

Hatırlatmak gerekir ki, Google’ın açıkladığı istatistikler aynı URL için gelmiş birden fazla veri kaldırma talebini de içeriyor. Böylelikle Google kaldırma aktiviteleri için daha bütün bir tablo sunmuş oluyor. Bu rakamlar, Google’ın korsanlık sitelerini engellemek için yürüttüğü çabalara rağmen ki, site 2012’den bu yana korsan faaliyetleri yürüttüğüne inandığı web sitelerini arama sonuçlarında daha arkalarda göstermek için uğraşıyor, veri kaldırma taleplerinin büyük bir çoğunluğunun telif hakkı sahiplerinden, korsanlara karşı tedbir olarak geldiğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER