Teknoloji

Google konum bilgisine kullanıcılar istemese bile ulaştığını kabul etti

Google Türkiye
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google konumAndroid telefonların kullanıcıların konum bilgisini topladığı ve konum servisleri kapalı bile olsa Google’a gönderdiği daha önce ortaya çıkmıştı. Söz konusu iletimin telefonda SIM kart yokken de gerçekleştirilebileceği belirtilmişti. Google konum bilgisi toplamak için kullanıcılardan habersiz eylemlerde bulunduğunu kabul etti.

“Konum servisleri” terimi, genellikle uygulamalar tarafından kullanılan GPS verilerini tanımlamak için kullanılıyor. Bu servisler sayesinde Google Haritalar en uygun rotayı önerebiliyor, Uber yolcularının konumunu tespit edip sürücüyü yönlendirebiliyor. Google’ın faaliyetini gündeme taşıyan Quartz sitesi, Google’ın kullanıcılarının konumlarını baz istasyonlarının kapsama alanlarından yararlanarak takip ettiğini belirtti.

Android telefon ve tabletlerin ocak ayından bu yana baz istasyonlarının yakınlarındaki adresleri topladığı ve verileri şifrelenmiş biçimde Google’ın push bildirim ve mesajlaşma yönetimi sistemine gönderdiği belirtildi. Bu gönderimin telefon ve tabletler internete bağlıyken de gerçekleştiği ifade edildi. Telefonlar fabrika ayarlarına döndürülse bile kullanıcıların bu uygulamayı durduramaması, işleri daha rahatsız edici bir hâle getiriyor.

The Verge sitesine konuşan bir Google sözcüsü, şirketin kullandığı yöntemi şu sözlerle tanımladı: “Tüm modern Android telefonlarda bir ağ eş zamanlama sistemi bulunuyor. Bu sistem mobil ülke ve mobil ağ kodlarına ihtiyaç duyuyor. Böylelikle “Cell ID” adını taşıyan baz istasyonu bilgileri mesaj tesliminde hızı ve performansı artıracak ekstra sinyal olarak niteleniyor.”

Google’ın daha sonra baz istasyonu verilerinden vazgeçtiği ve orijinal planını uygulamamayı seçtiği söyleniyor. Konuyu yakından izleyen bir kaynak ise Google’ın baz istasyonu verisi toplama özelliğini Firebase Bulut Mesajlaşma servisini geliştirmek adına hayata geçirdiğini belirtti. Söz konusu serviste cihazlar sunucuya düzenli aralıklarla ping gönderiyor ve mesajların zamanında alınmasını sağlıyor.

Baz istasyonu verileri genellikle operatörlerin ağlarında saklanıyor ve olağandışı koşullarda başka şirketlerle paylaşılıyor. Bu da Google’ın uyguladığı yönteme dair bulguları daha ilginç hâle getiriyor. Google tarafından uygulanan yöntem sayesinde baz istasyonunun 400 metrelik çapı içinde yer alan kişilerin konumunu tespit etmek mümkün oluyor. Bunun özellikle konum bilgisini paylaşmak istemeyenler için rahatsız edici bir durum olduğunu söylemek gerekiyor.

Google konum bilgisine baz istasyonlarıyla ulaşmayı kasım ayının sonunda bırakacak

Google konum bilgisini baz istasyonlarıyla toplamaya son vermek için hazırlık yapıyor. Şirket bunun için gerekli güncellemeyi kasım ayının sonu itibarıyla yayınlamaya hazırlanıyor.

İLGİLİ HABERLER