Teknoloji

Google Koleksiyonlar özelliği ile aramaları organize edecek

google koleksiyonlar

Google‘da daha önce aradığınız, ancak kaydetmediğiniz bir şeyi bulmanız bazen çok zor olabiliyor. Google, yapay zekâ tabanlı yeni arama özelliğiyle bu soruna çözüm vadediyor. Koleksiyonlar adını taşıyan bu özellik, Google aramaları üzerinden ulaşılan ve benzer nitelikteki web sayfalarını gruplandıracak. Kullanıcılar bu Koleksiyonları kaydedip daha sonra rahatlıkla erişebilecek.

Google, koleksiyon önerilerini yemek pişirme, alışveriş ve hobiler gibi aktiviteler doğrultusunda sunacak. Bu sayede kullanıcıların bir süre önce aradıkları bir yemek tarifini veya satın almayı planladıkları bir ayakkabıyı bulmaları kolaylaşacak.

Bir koleksiyonun kaydedilmesinin ardından Google yapay zekânın da yardımını alarak ilgili internet sitelerini, görselleri, ürünleri ve aramaları da kullanıcılara öneriyor. Kullanıcılar bu önerilere koleksiyondaki “Daha fazlasını gör” butonuna tıklayarak ulaşabiliyor. Koleksiyonları başkalarıyla paylaşmak ve ortak koleksiyonlar oluşturmak da mümkün oluyor.

Google Koleksiyonlar hem masaüstünde hem de mobilde kullanılabilecek

Yeni özelliğin temelinde Google’ın 2018’de kullanıma sunduğu aktivite kartları bulunuyor. Google’dan o dönemde yapılan açıklamada, yapay zekâ destekli önerilerle internetin kullanım şeklinin değişeceği belirtilmişti. Akıllara biraz Pinterest’i de getiren bu özellik işe yarar görünse de, Google’ın kullanıcıların arama geçmişi üzerindeki hakimiyetini daha net biçimde ortaya koyuyor. Bunun rahatsız edici bir durum olduğu söylenebilir.

Google’ın koleksiyonlarına ilk etapta ABD’deki kullanıcılar erişebilecek. Koleksiyonları hem masaüstünde hem de Google’ın mobil uygulamalarında bulmak mümkün olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER