Teknoloji

Google’daki kişisel verilerinizi temizlemek için üç yeni yöntem

google gizlilik araçları

Google Siber Güvenlik Farkındalık Ayı’nı birtakım yeni araçlarla başlattı. Bu yeni araçlar sayesinde kullanıcılar Google Haritalar, YouTube ve Google Asistan gibi servisleri kullanırken gizlilikleri üzerinde daha fazla kontrol imkanına sahip oluyor.

Şirket, Haritalar için gizli modu çıkaracağını duyurdu. Bu ay içinde Android uygulaması için gelecek olan bu özellik çok yakında iOS uygulamasına da gelecek.

Haritalar içinde gizli mod açıldığında, o cihazda gerçekleştirilen aranan yerler ve bunun gibi Google Haritalar aktiviteleri Google Hesabınız içinde kaydedilmeyecek. Aynı zamanda Haritalar deneyimini kişiselleştirmek için de kullanılmayacak.

youtube geçmişi silme

YouTube için de Google, seçilmiş bir zaman aralığındaki konum geçmişini ve web verisini otomatik olarak temizleyen bir özelliği getiriyor. Siz verilerinizi saklama aralığını 3 ay, 18 ay ya da sileceğiniz zamana kadar olacak şekilde belirleyince, tıpkı Konum Geçmişi ve Web ve Uygulama Aktivitesi gibi, Google geri kalan işleri yerine getiriyor.

Google Asistan’a sesle veri temizleme imkanı

Son olarak Google, Google Asistan içindeki en son sesli komutları veya soruları, uygulamayı telefonunuzda açmaya gerek bıraktırmadan silme fırsatı sunuyor. Bundan böyle “Hey Google, sana söylediğim son şeyi sil.” ya da “Sana geçen hafta söylediğim her şeyi sil.” dediğiniz takdirde, verileriniz silinecektir. Ne yazık ki, sesinizi kullanarak Google Asistan geçmişinizi bir haftadan daha uzun süre boyunca silemiyorsunuz. Bunun için Google Asistan’daki ayarlar menüsünü kullanmalısınız.

google asistan gizlilik silme

Ayrıca Asistan, “Hey Google, verilerimi nasıl güvenle saklıyorsun?” gibi sorulara da daha iyi biçimde hazırlanmış cevaplar veriyor.  Google’a göre kullanıcılar bu şekilde sorduklarında, “Verilerinizi nasıl gizli ve emniyette tuttuğumuzla ilgili bilgi paylaşacağız.” şeklinde cevap alıyorlar.

Yukarıda saydığımız bu yeni seçeneklerin yanı sıra Google, şifre kontrol özelliğini de doğrudan şifre yöneticisinin içine ekliyor. Şifre yöneticisi kullanıcı girişi bilgilerinizi Chrome ve Android genelinde eşzamanlıyor. Şifrelerinizin üçüncü taraf sızıntı sonucu ele geçirilip geçirilmediğini hızlıca kontrol edebilecek, birden fazla yerde kullandığınız şifrelerinizi bulabilecek; zayıf ve tahmin edilmesi kolay şifrelerinizi değiştirebileceksiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER