Teknoloji

Google katlanabilir telefon hazırlıklarına sessiz sedasız devam ediyor

google pixel fold

Google katlanabilir telefon çıkarma konusundaki çalışmalarına sessiz şekilde devam ediyor gibi görünüyor. Kısa süre önce ortaya çıkan patent dosyaları, internet devinin katlanabilir telefonu için nasıl bir tasarım sunacağı konusunda ipucu veriyor.

Google tarafından Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) sunulan iki patent dosyasından biri, “Katlanabilir cihaza menteşe entegrasyonu” adını taşıyor. Bu patent adından da anlaşılabileceği üzere menteşe tasarımına odaklanıyor. Diğer patent ise “Çerçeveye yerleştirilmiş kameralı katlanabilir cihaz” adını taşıyor. Bu patentte de katlanabilir telefonun iç ekranının çerçevesine kameranın yerleştirildiği bir tasarımı gösteriyor.

Menteşe tasarımıyla ilgili patentte telefonun katlanabilir ekranının kısmen menteşenin içine doğru kavis yaptığı görülüyor. Oppo Find N ve Motorola Razr gibi telefonlarda görülen bu tasarım tercihi, ekrandaki kırışıklığı azaltıyor.

2021 tarihli diğer patent ise Samsung’un Galaxy Fold serisi telefonlarına farklı bir yaklaşım getiriyor gibi görünüyor. Burada katlanabilir ekran tarafındaki ön kamera ekranın içi veya ekran üstündeki bir delik yerine ekranın üst çerçevesine yerleştiriliyor.

Bu patentlerde görülen tasarımların somut bir cihazda karşımıza çıkmayabileceğini hatırlatmak gerekiyor. Ancak bu fikirler daha sonra başka fikirlere öncülük edebiliyor. Dolayısıyla bu fikirlerin de koruma altına alınması önem taşıyor.

Google katlanabilir telefon çıkarma konusunda şimdiye kadar net bir adım atmış değil. Şirketin 2022 içinde Pixel ailesine katlanabilir ekranlı bir model ekleyeceği söylense de, bunun için bir işaret gelmedi. Ancak yılın kalan kısmında bunun değişebileceğini unutmamakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER