Bilim

Google karbon geçmişinin tamamını temizledi

google karbon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, eylül ayı itibarıyla karbon geçmişinin tamamını temizlemeyi başardığını açıkladı. Bu açıklama, şirketin yüksek kaliteli karbon takaslarıyla şimdiye kadar veri merkezleri ve yerleşkelerinden gerçekleştirilen tüm karbon salınımlarının karşılığını verdiği anlamına geliyor. Bu açıklama, Google’ın 2007’de karbon salınımını sıfırlamasından önceki dönemi de kapsıyor. İnternet devi, dünyada karbon geçmişini temizlemeyi başaran ilk şirket olduğunun da altını çiziyor.

Karbon takasları, standart yollarla üretilen enerjinin yeşil enerjiyle takas edilmesi anlamına geliyor. Bu işlemle başka yerde yapılan salınımlar telafi ediliyor. Hiç bir şekilde salınım gerçekleştirmemek ise daha ideal bir senaryo. Google da bunu gerçekleştirmek için 2030 itibarıyla veri merkezleri ve yerleşkelerinde “karbonsuz enerji” kullanmayı hedefliyor.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai, yeni hedeflerinin enerji kullanımının yenilenebilir enerjiyle telafi edilmesine kıyasla çok daha zorlu olduğuna dikkat çekti.

Eğer Google bu hedefini gerçekleştirebilirse; Gmail’den gönderilen her e-posta, Google Haritalar’da takip edilen her rota ve izlenen her bir YouTube videosu temiz enerjiyle Google’ın sunucularından kullanıcılara doğru yola çıkacak. Google bu hedefini gerçekleştirmek için rüzgar ve güneş enerjisinden beraber yararlanacak. Daha fazla enerji depolaması yapacak olan şirket, yapay zekâ ile de enerji talebi öngörülerini optimize edecek.

Google, 2030 itibarıyla ana üretim bölgelerinde 5 gigawatt karbon salınımı olmayan enerji sağlamayı hedefliyor. Bunun karbon salınımının azaltılmasına, her yıl yollardan 1 milyon otomobilin çekilmesine eş seviyede bir katkı yapacağı belirtiliyor. Şirket, 2030 itibarıyla küresel karbon salınımının azaltılması amacıyla yerel bazda işbirlikleri yapmayı da planlıyor.

İLGİLİ HABERLER