Teknoloji

Google’ın yeni kodlayıcısı JPEG görüntüleri yüzde 35 daha küçültüyor

google

googleİnternette gezinirken en önemli unsurların başında hız gelir ve bir kural herkes tarafından kabul görür: Bir dosyanın boyutu ne kadar küçükse, o dosya o kadar çabuk yükleniyor. Google, bu kurala uygun şekilde yeni bir açık kaynak tabanlı JPEG kodlayıcı geliştirdi. Bu, resim kalitesini korurken onların dosya boyutlarını önemli oranda azaltıyor. Böylelikle web sayfalarının daha hızlı yüklenmesini sağlıyor.

Guetzli adını taşıyan bu yeni kodlayıcının adı belirlenirken İsviçre Almancası’ndaki “kurabiye” kelimesinin karşılığı düşünülmüş olmalı. Google’ın belirttiğine göre bu yeni kodlayıcı şu anda var olan yöntemlere göre yüzde 35 oranında daha küçük dosya boyutlarına sahip yüksek kaliteli JPEG görüntüleri oluşturabiliyor. Guetzli’nin yeni bir format yerine kullanılmasının temel avantajı, dosyalar hâlâ sıradan JPEG dosyalarının niteliğini taşıyor. Böylelikle mevcut olan hemen her türlü internet tarayıcısı veya uygulama için uyumluluğunu sürdürüyor.

google-guetzli-180317
Bir kedinin gözünün 20 x 24 piksellik görüntüsü. Sol: Sıkıştırılmamış orijinal görüntü. Orta: Standat libjpeg kodlayıcısı. Sağ: Guetzli. Google, Guetzli’nin daha küçük dosya boyutuna rağmen daha az kodlama yapaylığına sahip olduğunu söylüyor.

Google’ın web üzerinde dosya boyutlarını azaltmak için birkaç farklı projesi daha bulunuyor. Bunların arasında format uyumluluğunu bozmadan daha küçük boyutlu PNG dosyaları oluşturmayı sağlayan Zopfli kodlayıcısı ve iyileştirilmiş dosya boyutları için hem kayıpsız hem de kayıplı sıkıştırmayı destekleyen WebP görüntü formatı bulunuyor.

Google’a göre, Guetzli’nin diğer JPEG kodlama yöntemlerine göre görüntüleri sıkıştırması önemli oranda daha uzun zaman alıyor. Ancak görüntüyü oluşturma sırasındaki düşük hız, onları yüklerken görülen hıza değer gibi görünüyor. Buna ek olarak, şirket bir Google Research makalesine atıfta bulunarak, kullanıcıların Guetzli görüntülerini diğer yöntemlerle oluşturulmuş benzer veya daha büyük boyutlu JPEG dosyalarından daha kaliteli bulduğunu iddia ediyor.

Guetzli’nin iyileştirilmiş kodlama yöntemini ve nasıl bu kadar küçük boyutta kaliteyi koruduğunu aşağıdaki kaynak bağlantılarda bulabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER