Manşetler

Google Java kodunu Android’den çıkarıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google java android

Google, Android’in gelecek sürümlerindeki uygulama programlama arayüzlerinde (API) Oracle’ın Java kodunu kullanmayacağını doğruladı. Şirket, Java yerine Oracle’ın Java geliştirme kitinin açık kaynaklı bir versiyonu olan OpenJDK’den faydalanacak. Google’dan yapılan açıklamada, bu değişimin Java için ortak bir kod tabanı oluşturarak uygulama geliştirme sürecini kolaylaştıracağı ifade edildi.

8 bin 902 dosyanın etkileneceği cinsten bir değişim kararı alınmasında, Google ile Oracle arasında süregelen hukuk mücadelesinin etkili olduğunu görmek pek zor değil. Bu anlaşmazlık, çözüm yoluna bağlı olarak, Android’in gelişimini ve uygulama kodlamayı genel çerçevede etkileyebilir.

Taraflar arasındaki anlaşmazlık, Oracle’ın 2010 yılında Google’ın Java API’larını uygunsuz biçimde kullandığı iddiasıyla mahkemeye başvurmasıyla başlamıştı. Google, bahsi geçen API’ların yazılım inovasyonu için emsalsiz olduğunu ve dolayısıyla telif altında bulundurulamayacağını savunmuştu. Jüri 2012’de Google’ın Oracle’ın telif hakkını ihlâl etmediği yönünde karara varmış, ancak Federal Mahkeme 2014’te bu kararı tersine çevirmişti. ABD Yüksek Mahkemesi, davayı kabul etmemiş ve bir alt mahkemeye göndermişti.

Google Java kodunu kullanmayı bırakarak yazılımcılara Android N için uygulama geliştirme ve güncelleme sürecini hızlandırma fırsatını sunuyor. Böylelikle Android kullanıcılarının daha iyi uygulamalara kavuşması ve bu uygulamaların daha sık güncellenmesi mümkün hâle geliyor.

İLGİLİ HABERLER