Teknoloji

Google itiraf etti: “Street View araçları halka açık kablosuz ağlardan bilgi topladı”

Google’ın “Don’t Be Evil (Kötülük yapma)” felsefesine ne oldu? 2006 yılında, bir Google mühendisi deneysel bir WiFi projesi üzerinde çalışırken bir kod yazar. Bu kod şifrelenmemiş tüm WiFi ağlarında dolaşan verileri toplar. Bu kod parçası bir sene sonra, Google’ın Mühendislik ve Araştırma Yöneticisi Alan Eustace’in deyimine göre bir hata neticesinde Google’ın Street View servisi için fotoğraf çeken araçların yazılımına eklenir.

Eustace dün Google’ın resmi bloguna yazdığı bir yazıyla olayı itiraf etti. Toplanan verilerin varlığı Almanya Hamburg’un veri koruma otoritelerinin inceleme isteği sonucunda ortaya çıktı. Söz konusu kodun başlangıçtaki yazılım amacı sadece SSID bilgisini ve MAC adresini toplamakmış, anlaşılan Google amacını aşmış.

Özrünü belirten Google yöneticisi bu problemin sadece açık ağlarla ilgili olduğunu ve Street View araçları sürekli hareket hâlinde oldukları için açık ağlardan bölük pörçük verilerin toplandığını vurguladı. Toplanan bilgi parçacıklarının içeriğine hiç bakılmamış, hatta incelemeye kadar varlığından haberleri bile olmamış. Söz konusu ek verilerin silinmesi için yapılan planlar işleme konmuş. “Bu verileri mümkün olan en kısa zamanda silmek istiyoruz, ayrıca ilgili ülkelerdeki düzenleyicilerle irtibat kurarak bunların nasıl en hızlı şekilde silinebileceğinin yollarını arıyoruz.” şeklinde konuşan Google yöneticisinin anlattıkları affetmek için yeterli olur mu? Yorumu size bırakıyoruz.

İlgili – Resmi Google Blogu

İLGİLİ HABERLER