ManşetlerTeknoloji

Google işten çıkarmalar için milyarlarca dolar harcadı

google gemini

2023 boyunca 12 binden fazla kişiyi işten çıkaran Google, tazminatlar ve diğer masraflar için 2.1 milyar dolar harcadı. Bu harcamalar 2024’te de kesilmedi. Yılın ilk ayında da da 1000’den fazla kişinin işine son veren internet devinin kasasından 700 milyon dolar çıktı. Bu sayılar, Alphabet’in finans raporuyla birlikte paylaşıldı.

İşten çıkarmalara rağmen, şirket 2023’te ana iş kollarının büyük kısmında gelirlerini artırmayı başardı. İnternet devi, 2023’ün son çeyreğini 86 milyar dolar gelirle tamamladı. Bu da bir önceki yıla kıyasla yüzde 13 oranında artış anlamına geliyor. Yazılım devinin dijital reklam ve bulut bilişim gelirlerindeki sürekli büyüme de devam etti. CEO Sundar Pichai’ye göre, üretken yapay zekâ için yapılan yatırımlar bunda etkili oldu.

Şirketin ana gelir kaynağı olan arama motoru birimi, 48 milyar dolar para kazandırdı. Bu da yıllık bazda yüzde 13’lük bir artış anlamına geliyor. Şirketin abonelik servisleri ve cihazlar segmentinin geliri ise 10.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sundar Pichai’nin verdiği bilgiye göre; bunda YouTube Premium ve Music ile Google One abonelikleri önemli bir rol oynadı. YouTube’un reklam geliri de yüzde 15 oranında arttı ve 9.2 milyar dolara çıktı.

Yatırımcılara seslenen Sundar Pichai, 2024’ü Alphabet’in “Gemini çağı” olarak tanımladı. Bunun şirketin ana ürünlerinin tamamında çalıştırmayı planladığı yapay zekâ dil modeline yönelik bir ifade olduğu rahatlıkla anlaşılıyor. “Gemini, dünya çapındaki iki araştırma ekibimizi bir araya getirerek Google DeepMind’ı oluşturduğumuzda sahip olduğumuz vizyonun ilk hayata geçirilmesidir” şeklinde konuşan Pichai, sözlerine şöyle devam etti: “Gemini Ultra çok yakında geliyor. Ekip hâlihazırda bir sonraki sürüm üzerinde çalışıyor ve bunu Arama’dan başlayarak ürünlerimize getiriyor.”

Google bulut gelirlerini yüzde 25 oranında artırdı

Google hâlihazırda bulut pazarında Microsoft ve Amazon’un arkasından üçüncü sırada yer alıyor. Ancak şirketin 2023’te bu alanda da bir ilerleme kaydettiği görülüyor. Bulut gelirleri 2023’te yüzde 25.6 oranında arttı ve 9.19 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İşten çıkarmaların Google’a maliyeti sadece tazminatlarla sınırlı kalmadı. Çalışan sayısındaki azalma nedeniyle bazı ofislerini de kapatan internet devi, 2023’te bunun için de 1.8 milyar dolar harcadı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER