Teknoloji

Google, İsrail teknoloji etkinliğinde protesto eden mühendisi işten çıkardı

google meet ai

New York’ta gerçekleşen MindTheTech konferansında, bir Google bulut mühendisi, şirketin İsrail işletmesinin yönetici müdürü Barak Regev’in konuşmasını keserek, “Ben bir Google yazılım mühendisiyim ve soykırım veya gözetim gücü sağlayan teknolojiyi inşa etmeyi reddediyorum!” şeklinde bağırırken görüldü. Güvenlik tarafından çıkarılırken, Project Nimbus’a atıfta bulundu. Bu proje, Google ve Amazon’un, İsrail ordusuna yapay zekâ (AI) ve diğer ileri teknolojileri sağlamak üzere kazandığı 1.2 milyar dolarlık sözleşme tutarlı bir projedir.

Olay, “İsrail Teknolojisine Destek Ol” teması altında gerçekleşen ve 7 Ekim Hamas saldırıları sonrası İsrail’e yapılan yatırımların yavaşlaması nedeniyle bu yılın teması haline gelen konferansta yaşandı. Güvenlik tarafından dışarı atılan gazeteci Caroline Haskins, olaya tanık olduğu detayları anlattı, ancak kendisi de etkinlik sonuna kadar orada olmadığı için detaylarını tam olarak sonlandıramadı.

Google ve Amazon’un tartışmalı projesi: Nimbus

Geçen yıl, Google çalışanlarından bir grup, şirketi Project Nimbus’u iptal etmeye çağıran bir açık mektup yayınladı. Mektupta, şirket içinde Arap, Müslüman ve Filistinli çalışanlara yönelik “nefret, kötü muamele ve misilleme” eleştirildi. Mühendis, “Project Nimbus, Filistinli topluluk üyeleri için tehlike oluşturuyor! Bulut ayrımı için kullanılacak teknolojiyi inşa etmeyi reddediyorum,” dedi.

Protesto eden mühendis güvenlik tarafından mekandan çıkarıldıktan sonra, Regev izleyicilere, “Bir şirkette çalışmanın ayrıcalıklarından biri, farklı görüşler için sahne vermek,” şeklinde konuştu ve ikinci bir protestocunun müdahalesi sonrası konuşmasını sonlandırdı.

Google mühendisinin etkinliği kesmesinin ardından, “Diğer Google Cloud mühendislerinin, işinizden etkilenen topluluklarla dayanışma içinde durmanın mühendislik olduğunu bilmelerini istiyorum.” dediği bildirildi. Mühendis, profesyonel sonuçlardan kaçınmak için gazeteciyle anonim olarak konuştu, ancak Google, onun kim olduğunu açıkça ortaya çıkardı.

Google’dan bir sözcü Engadget‘a yaptığı açıklamada, “Bu hafta başında, bir çalışan sunum yapan bir meslektaşını keserek resmi bir şirket destekli etkinliğe müdahale etti. Bu davranış, sorun ne olursa olsun kabul edilemez ve çalışan politikalarımızı ihlal ettiği için işten çıkarıldı.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER