Teknoloji

Google, İsrail’le yapılan anlaşmayı protesto eden 28 çalışanının işine son verdi

google chatgpt israil

Google, iki farklı ofisinde oturma eylemleriyle İsrail ile yapılan bulut sözleşmesini protesto eden 28 çalışanının işine son verdi. Bu çalışanlardan 9’u geçtiğimiz gün New York ve Kaliforniya’da polis tarafından tutuklanmıştı.

İşten çıkarılanlar, Google’ın “Project Nimbus” isimli bulut projesi için İsrail ile imzaladığı 1.2 milyar dolarlık anlaşmayı protesto etmişti. Bu anlaşmanın tarafları arasında Amazon da yer alıyor. İşine son verilen çalışanlardan bazıları, Google Cloud CEO’su Thomas Kurian’ın ofisini işgal etmiş ve polis tarafından zorla çıkarılmıştı. Google geçtiğimiz ay İsrail’de gerçekleştirilen bir ofis sunumu sırasında anlaşmayı protesto eden kişinin de işine son vermişti.

Google’ın küresel güvenlik sorumlusu Chris Rackow tarafından şirket çalışanlarına konuyla ilgili olarak gönderilen notta “Bu tür davranışların iş yerimizde yeri yoktur ve buna tolerans göstermeyeceğiz” ifadesi yer alıyor.

Google İsrail anlaşmasına yönelik protestoları daha sert bastırabilir

Rackow, Google çalışanlarını gerektiği takdirde daha sert adımların atılabileceği konusunda da şu sözlerle uyardı: “Çalışanlarımızın ezici çoğunluğu doğru olanı yapıyor. Politikalarımızı ihlal eden davranışları görmezden geleceğimizi düşünen az sayıdaki kişiden biriyseniz tekrar düşünün. Şirket bunu son derece ciddiye alıyor ve iş akdinin feshi de dahil olmak üzere yıkıcı davranışlara karşı önlem almak için uzun süredir devam eden politikalarımızı uygulamaya devam edeceğiz.”

Google bünyesindeki protestoları organize eden “Apartheid’e Teknoloji Yok” isimli grup, işten çıkarmaları “bariz misilleme eylemi” olarak tanımladı. Grubun açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Nimbus Projesi’ne karşı örgütlediğimiz üç yıldır, henüz tek bir yöneticiden kaygılarımıza dair bir ses duymadık. Google çalışanları, çalışma şart ve koşullarımızı barışçıl bir şekilde protesto etme hakkına sahiptir. Bu işten çıkarmalar açıkça misilleme amaçlıdır.”

İLGİLİ HABERLER