Teknoloji

Google İspanya’da sanal mobil operatörlüğe başladı, diğer Avrupa ülkeleri sırada

Google, İspanya’da sanal mobil ağ operatörü olarak faaliyet göstermeye başladı. Bu ülkede faaliyet gösteren mevcut mobil operatörlerden altyapı kiralayan arama devi, çalışanlara kullanmaları için özel bir Google SIM kartı veriyor. Google bu SIM kartları başlangıçta Google Voice servisinin kalite testlerinin yapılması amacıyla hazırladı. Nexus S ile birlikte bu testlerde kullanılan SIM kartlar Movistar, Orange ve Vodafone’un şebekelerini kullanıyor.

Sanal mobil ağ operatörleri mevcut operatörlerden toptan veri, ses veya mesaj alışverişi için altyapı ve spektrum kiralayarak bunu bireysel veya kurumsal müşterilere nazaran daha ucuza getiriyor. Üstelik kiraladıkları bu altyapı ve spektrumu daha sonra bireysel veya kurumsal müşterilere satıp kâr edebiliyor. Türkiye’de de bu tarz iş modelleri mevcut. Özellikle Avea’nın TTNET Mobil ve sponsor olduğu dört büyüklerin mobil operatörleri bu niteliği taşıyor. Böylelikle şirketler, kuruluşlar veya markalar herhangi bir altyapı veya spektrum yatırımı yapmadan mobil operatör gibi faaliyet gösterebiliyor.

Google’ın durumuna baktığımızda, söz konusu sanal mobil operatörlük faaliyetinin daha çok kendi çalışanlarına özel olduğu, onlara kontrol edilebilir ve daha ekonomik mobil iletişim çözümü sunmak amacı taşıdığı görülüyor. İspanya’daki denemelerin sadece başlangıç olduğu, sanal mobil ağ operatörlüğünün diğer Avrupa ülkelerine de taşınabileceği tahmin ediliyor. Ne var ki,  bunun avantajından sadece arama devinin kendi çalışanlarının yararlanabileceği ortada.

Aslında Google’ın uzun zamandır mobil operatörlüğe göz kırptığı söyleniyordu. Kendi çalışanları için giriştiği sanal mobil operatörlük bir sonraki aşamada son kullanıcıya da SIM kart dağıtmaya taşınır mı, bunu henüz bilmiyoruz. Şirketin Google Voice adı verilen ses ve diğer veri odaklı servislerini ateşlemeye çalıştığını biliyoruz. Üstelik mobil operatörlük yapmak Android kullanıcıları üzerinde daha fazla kontrol sağlamanın bir yolu olabilir. Ne var ki, bu durum arama devine yönelik tekelcilik suçlamalarına da yol açabilir. Zaten şirket şu anda hem ABD hem de Avrupa’da bu tarz suçlamalarla karşı karşıya.

İlgili – Elotrolado

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER