Teknoloji

Google yazılımcılara Apple’ın yeni güvenlik kurallarının etrafından dolaşmaları için ipucu veriyor

apple-ios-9-logo-230615

Apple, gizliliğe fazlasıyla önem verdiğini çeşitli fırsatlarla, hatta en yetkili isim olan Tim Cook’un ağzından çıkan sözlerle, tekrarlıyor. Şirketin yeni mobil işletim sistemiyle birlikte gelecek olan App Transport Security (ATS) isimli özellik de, Apple’ın bu yöndeki iradesinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. iOS yazılımcılarının daha gelişmiş bir güvenlik protokolü kullanmasını amaçlayan Apple, böylelikle iOS 9’u sıkı biçimde korumaya almayı planlıyor.

Apple’ın en önemli rakiplerinden biri olan Google da, gizliliğe büyük önem gösteriyor. İnternet devi, Apple’ın ATS ile doğru yolda olduğunu da açıkça belirtiyor.

Ancak Google, henüz her yazılımcının ATS ile çalışmaya hazır olamayabileceğine de dikkat çekiyor. ATS’i hayata geçiremeyen yazılımcıların reklam gösterememekten kaynaklanan gelir kayıpları yaşayabileceğini belirten Google, bunun için yazılımcılara geçici bir çözüm öneriyor.

Google tarafından sağlanan beş satırlık bir kod, yazılımcılara Apple’ın şifreleme yöntemini geçici olarak devredışı bırakma şansı veriyor. Böylelikle yazılımcılar Apple’ın gereksinimlerini karşılamak için çalışırken gelirlerinden de mahrum olmuyor. Söz konusu kodun Apple’ın kurallarını ihlâl etmediğini belirtmekte fayda var.

Zaten Apple’ın da WWDC döneminde bu koddan bahsetmiş olması, şirketin Google’ın çözüm önerisine karşı çıkmayacağını açık biçimde gösteriyor. Her iki şirket de mobil güvenlik konusunda aynı amaç doğrultusunda hareket etse de, reklamlar konusundaki yaklaşımları biraz farklılık gösteriyor. Google’ın Apple’a kıyasla daha uzlaşmacı bir tavır izlemesinde aynı zamanda bir reklam şirketi olması önemli rol oynuyor.

İLGİLİ HABERLER