Dosya

Google I/O 2014: Neler tanıtıldı, duyuruldu?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-io-2014-logo

Google’ın bu yılki en büyük etkinliği I/O 2014 önemli duyurular ve haberlerle başladı. Şirket bütün ürünlerinde kullanmayı planladığı renkli ve canlı kullanıcı arayüzünden Android’in “L” kod adlı gelecek nesil sürümüne kadar birçok duyuruyu gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra kullanıcılara ucuz ancak kaliteli Android telefonlarını sunmayı amaçlayan Android One programı tanıtıldı. Ayrıca akıllı saatler, araç içi bilgi ve eğlence sistemleri, TV ve giyilebilir sağlık ürünleri alanlarında Android ile ilgili duyurlar gerçekleştirildi. Bunların bazılarını teker teker haberleştirdik, ancak o kadar çok duyuru vardı ki, hepsini bir haberde özet şeklinde toplamayı uygun bulduk.

Gelişmekte olan ülkeler için ucuz akıllı telefonlar

android-yeni-logo-250614

Android’in başı Sundar Pichai açılış toplantısına bazı etkileyici istatistiklerle başladı; günlük 1 milyar aktif kullanıcı, 20 milyar yazılı mesaj ve 93 milyon özçekim fotoğrafa erişildiğini kaydetti. Ancak bunlar sadece dünya nüfusunun belirli bir kısmını kucaklıyor, Google ise bir akıllı telefona parası yetmeyen kullanıcılara ulaşmayı hedefliyor. Şirket bunun için Android One adı verilen donanım referans platformu geliştirdi. Böylelikle gelişmekte olan pazarlar için ham Android arayüzüne sahip ve düşük maliyetli cihazların üretimine destek olmayı amaçlıyor. Toplantı sırasında Micromax adlı bir üreticinin 4.5 inç ekranlı, çift SIM kart yuvalı ve FM radyolu, fiyatı da muhtemelen 100 doların altında olacak bir telefon gösterildi. Android One programı eylül ayında Hindistan’da başlayacak, daha sonra dünyaya yayılacak.

Material Design: Google’ın her ürünü için yepyeni görünüm

google-material-design-260614

Google’ın web ürünleri ve Android mobil işletim sistemi görsel tasarım anlamında birbirleriyle tam anlamıyla kucaklaşmış sayılmaz. Ancak bu durum yakında değişecek. Şirket I/O 2014’te Material Design olarak adlandırdığı; web, Google Chrome tarayıcısı ve Android mobil cihazlarında aynı görsel tarzın sunulmasını sağlayacak birleştirilmiş tasarım dilini duyurdu. Material Design renkli, minimalist ve havalı tasarımı getirecek, alan mümkün olduğunca geniş tutulup yazılar için yeteri kadar ferah alan bırakılacak. Yine de sadelik esas sayılmayacak, bilgi kutucukları birbirinin üstünde kayarak belirecek, gerekmedikleri zaman da görünürden kaybolacak. Google hazırladığı web sitesiyle üçüncü taraf geliştiricilere uygulamalarını Google’ın yeni tasarım diliyle uygun hâle getirmeleri için gerekli kaynakları sunuyor.

Android L: Google’ın yeni mobil işletim sistemine bakış

Android L: Telefon, otomobil, tablet ve TV için yeni işletim sistemi

Google Android’in sonbaharda çıkacak Android L kod adlı sürümüne bakış atma imkanı sundu. L otomobillerde, TV’lerde, akıllı telefonlarda çalışacak; Google’ın Material Design tasarım prensiplerine uygun bir kullanıcı arayüzünü sunarken Android’de favori olan unsurlar da varlığını sürdürecek. Örneğin kilit ekranı duvarkağıdı üzerinde bildirimler yığın şeklinde görüntülenecek şekilde yenileniyor. Kullanıcılar bu bildirimlerle kilit ekranı üzerinden etkileşim kurabilecek veya onları sürükleyerek göz ardı edebilecek. L ile birlikte telefonla eşleşen bir akıllı saat kullanan veya otomobilde bulunan kullanıcıların ekran kilidini açmak için parola girmeleri gerekmeyecek. “Kişisel kilit açma” olarak adlandırılan özellik yakınlardaki kişisel eşyaları arayacak ve telefonun sizinle birlikte mi veya başka bir yerde mi olduğunu kontrol edecek. Bu arada bir Google araması yaptığınızda ilgili sonuçlar yüklü bulunan uygulama üzerinde doğrudan gösterilebilecek.

android-l-developer-preview-250614

Uygulamalar ve Chrome sekmeleri için birleştirilmiş çoklu görevler

Android L “son zamanlardaki” olarak Türkçeleştirebileceğimiz; Chrome pencerelerini ve son kullanılan uygulamaları küçük kart yığınlarına benzeyen bir düzende karusel hâlinde gösterecek bir özellik de içeriyor. Bu özellik Google’ın mevcut uygulama geçiş arayüzünün yerini alacak. Google bu yeni düzenlemeyle birlikte web içeriğiyle telefon uygulamalarına aynı önemi verdiğini göstermiş oluyor ve kullanıcıların hepsine kolaylıkla erişmesini arzuluyor.

Arama

Material Design ile birlikte mobil web’de Google arama görsel değişikliklere uğrayacak. Bir kullanıcı film, tarihi figür, sanat eseri gibi görsel unsurları aradığında Google araması ilk sonucu telefon veya tablet ekranının tepesinde kendi zinciri içinde gösterecek. Renkli bir arka plan ön plandaki görüntünün renklerine uygun olarak otomatik olarak şekillenecek. Google uygulama içinde arama işlevini de geliştirdiğini kaydetti. Örneğin bir lokanta rezervasyonuna tıklattığınızda, bu otomatik olarak telefonda yüklü olan Open Table uygulamasını açacak.

Project Volta

Android dünyasının ortak şikayetlerinden bir tanesi pil ömrü. HTC gibi üreticiler kendi pil tasarruf uygulamalarını geliştirerek bir çözüm bulmayı amaçladı. Şimdiyse Android L ile birlikte resmi bir pil bileşeni geliyor. Google’ın pil optimizasyonu için yaptığı çalışmaların adını taşıyan Project Volta’nın yanı sıra akıllı telefona, Google’ın söylediğine göre 90 dakika kadar daha fazla süre kazandıracak bir güç tasarruf modu da Android L ile birlikte gelecek.

Uzaktan temizleme ve güvenlik

Android L kullanıcıların cihazlarını çalınıp fabrika ayarlarına geri döndürülse bile uzaktan temizlemesine imkan veren “ölüm butonu” olarak Türkçeleştirebileceğimiz “kill switch” adlı bir özellik içeriyor. Bu özellik iOS 7 ile birlikte Apple’ın mobil işletim sistemine gelmiş ve hırsızlık vakalarının azalmasına katkıda bulunmuştu.

Android Wear

google-android-wear-260614

Tasarım ve kullanıcı arayüzü

Google, Android Wear cihazlarının nasıl çalışacağına dair detaylı bilgiler verdi. Özetle, Android Wear tek bir bakışta anlaşılabilecek bilgilerin gösterilmesinden ibaret ve Google Asistan her an yardıma hazır. Örneğin yukarı ve aşağı sürükleme son mesajlar, anımsatıcılar, notlar, müzik kontrolleri, alarmlar, kalp atış hızı ve adım sayar gibi Google Asistan kartları arasında gezinmeyi sağlıyor. Uyku modundaki bir Android Wear cihazına tıklatıldığında ses kontrolleri açılıyor ve saate komut vermek mümkün oluyor. Yatayda sürüklemeyle herhangi bir kart hakkında daha fazla bilgi alınıyor, aşağı doğru sürükleme de “rahatsız etme” moduna alıyor, böylelikle sinemada veya yemekte olduğunuzda telefonunuz çalıp sizi rahatsız etmiyor.

Google’ın ilk akıllı saatleri

Google ve iş ortakları geçtiğimiz birkaç ayı Android Wear ile çalışacak akıllı saat modellerini göstermekle geçirdi. Bugün itibarıyla bu saatler için sipariş vermek mümkün hâle geldi. LG G Watch büyük, ancak mütevazı görünümlü siyah kare çerçeveli tasarımıyla Samsung, Pebble ve diğerlerinin klasik çizgisini sürdürüyor. Motorola’nın Moto 360’ı ise büyük, yuvarlak camı ve paslanmaz çelik gövdesiyle daha fazla ilgi toplamışa benziyor. Moto 360 için siparişlerin alımına bu yaz başlanacak, ancak LG’nin modeli, Samsung’un Gear Live modeliyle birlikte bugün itibarıyla sipariş edilebiliyor. Samsung Gear Live Tizen tabanlı Galaxy Gear serisinin Android Wear yüklü versiyonu gibi görünüyor. Samsung Gear Live 7 Temmuzda 200 dolardan dağıtıma çıkacak.

Otomobilde Google

android-auto-260614

Android Auto bu yıl geliyor

Android L otomobillerde de çalışacak. Google’ın resmi duyurusunu gerçekleştirdiği Android Auto alıştığımız telefon işlevlerinden otomobil kullanırken de yararlanmayı sağlayacak. Android Auto ile telefonun ekranını otomobilin kontrol panelinin ekranından yayınlamak mümkün olacak. Google Asistan tarzı bir ana ekran ile navigasyon, iletişim ve müziğe odaklanan Android Auto böylelikle neler olup bittiğine dair temel bir görünüm sunacak. Sesle komutlar Google Haritalar ile navigasyon, konuşmadan yazıya dönüştürme API’si yardımıyla yazılı mesajların hazırlanması, şarkı aranıp bulunması ve benzeri işlevlerde işe yarayacak

Google Android Auto hamlesiyle Apple’ın CarPlay ve Microsoft’un Windows tabanlı otomobil arayüzü girişimlerini izlemiş oluyor. Android Auto Android L ile birlikte, 2014 bitmeden çıkacak.

Android Auto projesinde yer alan uygulamalar ve iş ortakları

Android Auto projesindeki iş ortakları arasında Dodge, Chevrolet, Chrysler, Audi ve Bentley yer alıyor. Otomobil içinde çalışacak uygulamalar için Google’ın yine çeşitli partnerleri bulunuyor: Spotify, Songza, Pandora, Pocket Cast ve MLB’nin At Bat uygulamaları otomobil kullanırken Android Auto kullanıcılarına hizmet edecek. Uygulamalar, otomobil durur hâldeyken dokunmatik ekranla kullanıma izin verirken hareket hâlinde sadece sesli komutlarla çalışacak. Yeni SDK ile daha fazla geliştiricinin otomobiler için Android uygulamaları geliştirmelerine kapı açılacak.

Oturma odasında Google

android-tv-ekran-260614

Google Android TV ile oturma odasında yeniden kazanmaya oynuyor

Google’ın duyurusunu gerçekleştirdiği Android TV yazılımı TV’lerde veya üçüncü taraf üreticilere ait set üstü cihazlarda çalışacak. Google Chromecast ve Apple TV’nin birleşimi gibi görünen Android TV’de TV’ye içerik yayını yapılabilirken; popüler içerik, uygulama ve oyunlar da erişilebilir kılınıyor. Android TV sesle komut ve Google Knowledge Graph ile sıkı bağlara sahip; böylelikle kullanıcılar TV’ye sordukları çeşitli sorulara anlamlı karşılıklar alabilecekler. Öte yandan şirketin bütün Android türleri için ortak bir Android yazılım geliştirme aracı bulunuyor. Uygulamalar bütün Android platformlarında çalışıyor, böylelikle bir TV kullanıcısıyla akıllı telefon kullanıcısı aynı oyunu karşılıklı oynayabilecek. Sony ve Sharp Android ile çalışan TV ve set üstü cihazlar geliştireceklerini ve bunları 2015’te sunacaklarını açıkladılar.

Chromecast ile buluttan yayın akışı

35 dolarlık ABD satış fiyatına sahip olan Chromecast’in duyurulmasının üstünden yaklaşık bir yıl geçti. Bu cihaz henüz Türkiye’de resmen piyasaya sunulmuş değil, bu nedenle Apple TV kadar bilinirliği yok. Ancak Chromecast yurt dışından mutlaka alınması gerekenler listemizin başında yer alıyor ve Google I/O 2014’te bu cihazla ilgili önemli bir yeniliğin duyurusu gerçekleştirildi. Kullanıcılar içerik yayını yapmak için Chromecast ile aynı Wi-Fi ağında bulunan bir cihaza ihtiyaç duymayacak. Backdrop adı verilen bir işlev sayesinde fotoğraflar, haberler, hava durumu gibi bilgiler Chromecast kullanılmadığı zaman ekranda gösterilecek, böylelikle TV için kullanışlı bir ekran koruyucusu elde edilmiş olacak. Bu arada Samsung, HTC, LG ve Nexus programının popüler cihazları ekranı Chromecast’e yansıtma imkanı kazanıyor.

Masaüstü ve diğerleri

Chrome’da Android uygulamaları

Bu yılın sonlarından itibaren bazı Android uygulamaları Chromebook bilgisayarlarda çalışmaya başlayacak. Google’ın gerçekleştirdiği Evernote ve Vine sunumlarının gösterdiğine göre, uygulamalar Chromebook’ta düzgün ve akıcı şekilde çalışıyor, cihazın kamerasını ve yerel donanımlarını da kullanmayı sağlıyor. Ancak dokunmatik ekran etkileşimi bulunmadığı için izleme dörtgenine tıklamak veya sürüklemekle yetinmek gerekiyor. Google bu özelliğin henüz emekleme aşmasında olduğunu ve geliştiricilere uygulamalarını Chrome’da çalıştırmaları için imkan tanıyacağını söyledi.

Office ve Drive arasındaki duvarlar yıkılıyor

Microsoft Office dosyaları Google Drive üzerinde doğal şekilde düzenlenebilecek. İki program arasında geçiş yapmak her zaman mümkündü, ancak Drive’a gelecek bir güncellemeyle birlikte dönüştürme işlemlerinde büyük hız artışı sağlanacak. Ayrıca tavsiye edilen düzenlemeler işlevi de birden fazla kişinin aynı anda doküman yazmasına ve değişiklikleri izleyerek diğer yazarların neler yazdıkları hakkında yorum yapmalarını mümkün kılacak.

Google Fit egzersiz takipçilerini takip edecek

google-fit-250614

Apple’ın bu ay başında tanıttığı HealthKit’e Google’ın cevabı Google Fit oluyor. Çeşitli API’lar sayesinde uygulama ve cihaz üreticilerinin merkezi egzersiz akışına kullanıcının izni dahilinde veri beslemesi yapmasına izin verilecek. Google’ın, aralarında Nike’ın da bulunduğu bazı büyük iş ortakları bulunuyor.

Google VR

Google, I/O 2014 açılış etkinliğinin sonunda katılımcılara kartondan yapılmış çerçeveler dağıttı, bu çerçeveler bir araya getirilerek ve Android telefonuyla eşleştirilerek VR başlığına dönüşüyordu. Bazı lensleri ve diğer basit bileşenleri satın alan herkesin evde kendi cihazını yapabileceği bu şekilde vurgulandı. Google’ın yazılımının kapsamını göstermek açısından Google VR güzel bir örnek oldu.

İLGİLİ HABERLER