Manşetler

Google’ın kapatma kararı aldığı için Google+ için kapanış başladı

google plus

Google, Google+ sosyal ağ platformunun kapanması ve üzerindeki tüm müşteri hesaplarının silinmesine yönelik süreci başlattı. Böylelikle şirketin Facebook ve Twitter gibi benzerleriyle rekabet etmek için gerçekleştirdiği girişimin de sonuna gelinmiş oldu.

Google+, düşük kullanım nedeniyle zaten arka plana atılmış bir üründü. Son olarak Google için güvenlik sorunları da doğurmaya başlamıştı. Şirket, iki önemli veri açığı nedeniyle on milyonlarca Google+ kullanıcısına ait bilgilerin geliştiricilere açık hâle geldiğini söylemişti. İlk açık aylar boyunca saklanmıştı, ortaya çıkınca da Google, Google+’ı kapatma zamanının geldiğine karar vermişti. İkinci açık ise şirketin kapatma planlarını dört ay öne çekmesine neden olmuştu. Bu nedenle servisin kapanma zamanı ağustos yerine nisan ayına çekilmişti.

Her iki durumda da Google, geliştiricilerin bu hatalardan haberlerinin olduğuna ya da bunlardan yararlandıklarına dair bir işaret görmediğini kaydetmişti. Google+ API erişimi, Google’ın kapanış takviminin bir parçası olarak daha önce kesilmişti.

Google, Google+’ın kullanıcı sayısı veya genel ilgi artışı bakımından beklentileri karşılamadığını doğrulamıştı. Kapatma kararının duyurulduğu geçtiğimiz ekim ayında bir yazı kaleme alan Google’dan Ben Smith, “Mühendislik ekiplerimiz yıllar içinde Google+’ı oluşturmak için büyük çaba ve özveri göstermiş olsa da, geniş bir tüketici veya geliştirici benimsemesi sağlamamış ve uygulamalar ile sınırlı kullanıcı etkileşimi görmüştür.”  diye yazmıştı. Ayrıca servisin ne durumda olduğuna yönelik bir itirafta da bulunmuştu. Google+ kullanıcı oturumlarının yüzde 90’ı beş saniyeden daha az sürüyordu.

Google+’ın çıktığı ilk günlerde Google, kullanıcıların YouTube gibi bi diğer servislerde yorum yapabilmeleri için Google+ hesabı açmalarını zorunlu kılmıştı. Hatta Google, Gmail hesabının açılması sırasında da Google+’ı sürece eklemişti. Ne var ki, sosyal ağ platformuna zorla kayıt olmak müşterilerin çok hoşuna gitmedi. Facebook’u yakalamak hedefiyle yola çıkan Google+, daha en başından tenha bir alana dönüştü.

Geçen yılın sonlarında da Google, zaten ilgi görmeyen bu ağı, güvenlik açıklarının vesilesiyle kapatma kararı aldı. Şirket, tüm kişisel Google+ hesaplarının silinmesinin aylar alacağını, bu süre boyunca bazı sayfaların açık kalabileceğini kaydetti. Ancak fotoğraflar ve videoların da içinde bulunduğu Google+ albüm arşivlerinin silinmesine başlandı. Umarız, fotoğraflarınızı ve diğer her şeyinizi çoktan Google Fotoğraflar’a taşımışsınızdır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER