Teknoloji

Google ile Avrupa Birliği’nin tekel konusunda uzlaşma sağladığı söyleniyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google iki yıldır reklam ve arama politikaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından açılan tekel soruşturmalarıyla uğraşıyor. Ancak son haberler şirketin sunduğu son çözüm önerisiyle AB’yi ikna etmeyi başardığı yönünde. Google tarafından sunulan teklifin metni henüz kamuoyuyla paylaşılmasa da The New York Times tarafından yayınlanan bir haber anlaşma çerçevesinde gerçekleşmesi beklenen bazı değişiklikler hakkında bilgi veriyor.

avrupa-birligi-010612

Anlaşma çerçevesinde Google’ın AB bölgesinde uçak bileti veya otel fiyatları gibi konularda dikey aramalarda kullandığı etiketlerde değişikliğe gideceği, ancak mevcut arama algoritmasını olduğu gibi koruyacağı ifade edildi. Anlaşmanın hukuki bağlayıcılık süresinin beş yılla sınırlı olacağı, ancak Google’ın bir tekel olarak elindeki gücü kötüye kullandığına dair bir ifadenin metinde yer almayacağı belirtildi. Hemen devreye girmeyecek olan değişiklikler bir ay boyunca pazar testi adı verilen bir süreçten geçecek. Anlaşmayla birlikte Google’ın AdSense reklam servisini kullanan sitelerin rakip servislerden reklam almaları da kolaylaştırılacak.

Avrupa Birliği’nin Google’dan tekel konusunda ABD’li muadillerine kıyasla daha fazla taviz almayı başardığı görülüyor. Ancak zamanında Google’a tekel konusunda danışmanlık yapmış olan hukuk profesörü Herbert Hovenkamp’a göre anlaşma Google’ın mevcut pozisyonundan bir şeyler götürecek nitelikte değil. Asıl önemli sorunun ”etiketlemenin kullanıcı davranışını değiştirip değiştirmeyeceği olduğunu söyleyen Hovenkamp, bu sorunun cevabının ”hayır” olması durumunda Microsoft Bing gibi rakip arama servisleri için yapacak pek bir şey olmadığı öne sürdü.

İlgili >> The New York Times

İLGİLİ HABERLER