Manşetler

Google Huawei’nin Android lisansını iptal ediyor

huawei android q alacak cihazlar

ABD’nin Çinli teknoloji şirketlerine getirdiği sıkı tedbir ve yasaklamaların ardından, Reuters’in haberine göre Google da Huawei’nin Android lisansını iptal etti. Bu durum telefon üreticisinin işlerinde büyük bir etkiye neden olabilir. Reuters, haberini tek bir anonim kaynağa dayandırırken, The Verge sitesi Google’dan elde ettiği bilgiyle Huawei’nin Android lisansının iptal edildiğini doğruladı.

Siteye konuşan bir Google temsilcisi, “Emire uyuyoruz ve etkilerini gözden geçiriyoruz.” demekle yetindi. The Verge, gelen emrin, ABD Ticaret Bakanlığı’nın Huawei’yi, devlet onayı olmadan ABD şirketlerinden teknoloji alımının yasak olduğu şirketlerin bulunduğu listeye eklemesiyle ilgili olduğu yorumunda bulundu.

Reuters’e konuşan bir Google temsilcisi de, “Google Play ve Google Play Protect’ten gelen güvenlik korumaları mevcut Huawei cihazlarda işlemeye devam edecek. Bu da dünyanın dört bir yanında kullanımda olan Huawei telefonlarının karardan hemen etkilenemeyeceği anlamına geliyor. Ne var ki, bu telefonlara gelecek güncellemeler ve yeni Huawei telefonlarının durumunun ne olacağına dair durumlar belirsizliğini koruyor.

Huawei bundan böyle sadece Android Açık Kaynak Projesinden yararlanmak zorunda kalacak. Bu durumda Çin dışındaki ülkelerde bulunan Huawei Android telefon sahipleri önemli Google uygulamalarına erişimi kaybedecekler. Aynı zamanda Android güncellemelerini de alamayacaklar.

Reuters, Google’ın bu yaptırımların nasıl işletileceği konusunda hâlâ detayları tartıştığını söylüyor. Ancak Huawei’nin Android güncellemelerine olan erişimi hemen kaybedeceği söyleniyor. üstelik gelecekte çıkacak akıllı telefonlarda da Google Play Store erişiminin olmayacağı ve Gmail, YouTube gibi uygulamaların yüklü olarak gelmeyeceği de beklentiler arasında yer alıyor.

Huawei son zamanlarda ABD Başkanı Trump ve Amerikan devletinin büyük baskı görüyor. Şirketin ekipmanlarının Çin devleti tarafından Amerikan şebekelerinde casusluk faaliyeti yürütmek için kullanılabileceğine dair korkular bunun temelini oluşturuyor. Bu korkular uzun zamandır gündemde ve giderek daha da büyüyor. 2018 yılında Amerikan istihbarat kuruluşları Huawei ve ZTE cihazlarına karşı uyarılarda bulunmuştu. ABD’li politikacılar da Huawei’yi, Çin devletinin etkin bir gücü olarak tanımlıyor.

Huawei ise Çin devletinin cihazlarında arka kapı oluşturmasının mümkün olmayacağını söylüyor. Ayrıca şirket işlerinin geleceği hakkında da iyimser tavrını koruyor. Ancak Google’ın getirmesi muhtemel olan engellemeleri, Huawei’nin temel mobil işleri için önemli bir risk teşkil edebilir. Şirketin Android ve Windows kullanımının engellenmesine karşın kendi işletim sistemini çoktan hazırladığı söyleniyor. Ne var ki, Amerikan devletinin casuslukla ilgili korkuları dikkate alındığında, kendi geliştirdiği işletim sistemi Google’ın yazılımına nazaran daha fazla tedbirli yaklaşıma neden olacaktır.

İLGİLİ HABERLER