Teknoloji

Google Huawei ile çalışabilmek için ABD’den izin istedi

Turkcell ve Huawei'den iddialı akıllı telefon hedefi

Google, Huawei ile yeniden iş yapabilmek için sonunda harekete geçmiş gibi görünüyor. İnternet devinin federal Amerikan hükümetinden muafiyet talebinde bulunduğu söyleniyor. Eğer bu talep onaylanırsa, Google’ın mobil servislerini yeniden Huawei’nin telefonlarında görmenin önünde engel kalmayacak.

Huawei, 2019’un mayıs ayından bu yana ABD’nin yaptırım listesinde bulunuyor. Bu nedenle şirket ürünlerinde Amerikan teknolojilerine veya ABD ile bağlı teknolojilere yer veremiyor. Ancak hükümetten muafiyet konusunda izin alan şirketler Huawei’yle iş yapmaya devam edebiliyor. Bu şirketlerden biri olan Microsoft’un Huawei’yle olan mesaisi sürüyor.

Eğer Google’ın başvurusu onaylanırsa, Huawei’nin mevcut cihazlarını anında Google Mobil Servisleri (GMS) ile güncellemesinin önünde bir engel bulunmuyor.

Çinli üretici hâlihazırda GMS’ye alternatif olarak Huawei Mobil Servisleri’ni (HMS) sunuyor. Ancak henüz yeni yeni gelişen bir platform olan HMS, GMS için tam teşekküllü bir alternatif olmaktan uzak görünüyor.

Bazı kullanıcılar Huawei markalı telefonlarına Google servislerini yan yollarla yüklemeyi başarsa da, Google bu yöntemleri kullanılmasını tavsiye etmiyor. Şirket, bu yöntemin sanal korsanlara Google uygulamaların sahte versiyonlarını oluşturarak cihazları ele geçirme konusunda imkan sağladığını belirtiyor.

Google’ın Huawei’yle iş yapabilmek için talep ettiği muafiyeti alıp alamayacağı henüz bilinmiyor. Sürecin ne kadar devam edeceği de bilinmeyenler arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER