Teknoloji

Google HTC Vive’a rakip olacak sanal gerçeklik başlığını duyurabilir

htc vive mozilla
google htc vive
HTC Vive

Google bu akşam saatlerinde gerçekleştireceği I/O 2017 açılış konuşmasında uzun zamandır beklenen bağımsız sanal gerçeklik başlığının duyurusunu gerçekleştirebilir. Google’ın bağımsız bir VR başlığı üzerinde çalıştığına dair dedikodular Şubat 2016’dan beri ortalıkta dolaşıyordu. Şimdi, bu cihazın en sonunda gün yüzüne çıkabileceği söyleniyor.

Bugün başlayacak ve 19 Mayıs tarihine kadar ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan, aynı zamanda Google’ın kampüsüne de ev sahipliği yapan Mountain View şehrindeki Shoreline Amfitiyatrosu’nda düzenlenecek olan I/O 2017 geliştirici etkinliğinde Google, aralarında Google Assistant, Google Home ve Daydream mobil sanal gerçeklik platformunun da olduğu çeşitli ürünleriyle ilgili en son yenilikleri paylaşacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Google I/O 2017: Google?ın en büyük geliştirici konferansında neler bekliyoruz?

Variety’nin haberine göre, yapılacak duyurulardan bir tanesi Google’ın VR başlığı olacak. Bu beklenti heyecan uyandırıyor, çünkü Google’ın yeni ürününün sanal gerçeklik alanında devrimsel bir adım olacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu ürün çok büyük ihtimalle bağımsız bir cihaz olacak, yani çalışması için bir bilgisayar veya konsola bağlamak gerekmeyecek. Bu durum görüntü kalitesi açısından bazı soru işaretleri uyandırıyor, ne de olsa şu anda var olan önde gelen başlıklar çalışmak için çok yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyuyor, sanal gerçeklik içeriklerinin gösterilmesi ve oynatılması için güçlü bilgisayarlar gerekiyor.

Google’ın daha önce Amerikan Federal İletişim Komisyonu’na yaptığı başvuru bu noktada bazı ipuçları veriyor. Google’ın “kablosuz sanal gerçeklik” prototipi, 2.4 GHz ile 5.8 GHz ağ frekansları arasında işlev gören bir sistemi tanımlıyor.

Eğer HTC Vive veya Oculus Rift gibi sanal gerçeklik sistemlerinden bir tanesini kullandıysanız, “kablosuz” terimi dikkatinizi daha fazla çekecektir. Söz konusu başlıkların en olumsuz yanlarından bir tanesi kafaya takılı olan büyük boyutlu başlıkların kablolarla bilgisayara veya diğer sistem elemanlarına bağlanması. Bu durum sistemi kullananlarda rahatsızlık yaratıyor.

Kablosuz olmanın dışında, başlığın içeriden dışarı izleme özelliğine sahip olduğu düşünülüyor. Yani, başlık boşlukta nerede olduğunu harici sensörlere ihtiyaç duymadan saptayabiliyor. Bu, VR teknolojisi için büyük bir adım olacaktır. Çünkü şu anda var olan üst sınıf VR aygıtlarında, oyun alanı içinde hareket etmek için harici sensörlere ihtiyaç duyuluyor.

Harici sensörlerin avantajlarından bir tanesi kullanıcılara hareket edebilecekleri alan için güvenli parametreler sağlaması, bu da çok pahalı ve gözleri gerçek dünyadan koparan bir başlık takıldığında oldukça kullanışlı oluyor. Tabii ki, etki alanının kısıtlandığını kabul etmek gerekiyor. Google’ın çözümüyle birlikte sensörlerin çizdiği alan içinde hareket etme zorunluluğu ortadan kalkacak. Belki Google, içinde bulunulan odanın taranması için daha önce giriştiği artırılmış gerçeklik projesi Tango’dan yararlanabilir.

Google’ın VR tarafındaki büyük duyurusunun Daydream mobil cihazının güncellenmesi değil de, çığır açıcı bir VR cihaz olacağı yönünde beklentinin oluşmasının temel nedenlerinden bir tanesi de, Google’ın son zamanlarda sanal gerçeklik dünyasında attığı adımlar. Şirket, en başarılı VR oyunlarından bir tanesi olan Job Simulator’ı geliştiren ekibi bünyesine katmıştı. Ayrıca üç boyutlu sanatsal araç Tiltbrush’ın sahibi. Google Earth ise HTC Vive başlığının en yüksek puan alan uygulamalarından bir tanesi.

Son olarak, tüm bu uygulamalar veya oyunlar Daydream’de çalışmıyor, tümü HTC Vive veya Oculus Rift gibi üst sınıf başlıklarla uyumlu. Neden Google kendi uygulamalarıyla uyumlu çalışan bir başlık geliştirmesin?

Google I/O 2017’nin duyurularının yapılacağı toplantılar çarşamba ve perşembe akşamları gerçekleştirilecek. Gelişmeleri ve yenilikleri en hızlı şekilde Teknoblog’da aktaracağız.

İLGİLİ HABERLER