Teknoloji

Google’dan Hindistan yatırımlarına büyük başlangıç

google ses

Google kısa süre önce Hindistan için hazırladığı 10 milyar dolarlık yatırım paketini duyurmuştu. İnternet devi, bu paketin açılışını Hindistan’ın en büyük internet şirketlerinden biri olan Jio Platforms’un yüzde 7.73 oranındaki hissesini 4.5 milyar dolar karşılığında satın aldı.

Bu yatırımla birlikte Google ve Facebook Hindistan’da ortak olmuş oldu. Facebook da bir süre önce Jio’nun yüzde 9.9 oranında hissesini 7.5 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Jio Platforms, Hindistan’ın önemli şirketlerinden Reliance Industries bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Yapılan açıklamada, Google’ın Jio ile birlikte giriş seviyesi bir Android telefon geliştireceği de duyuruldu. Reliance Industries başkanı Mukesh Ambani, iki şirketin birlikte Android’in giriş seviyesi telefonlara özel bir versiyonunu hazırlayacağını da duyurdu. Bu versiyonun mevcut Android Go projesinden farklı olarak ne sunacağı şu an için bilinmiyor.

Google, Jio yatırımıyla Hindistan pazarındaki akıllı telefon kullanıcılarının sayısını artırmayı hedefliyor. Ülkede büyük çoğunluğun hâlâ internet erişiminin olmadığını belirten Google, akıllı telefon sahiplerinin sayısının ise daha da az olduğuna dikkat çekti. İnternet devi, 400 milyon abonesi olan Jio ile hedeflerine daha hızlı şekilde ulaşmayı amaçlıyor.

Google tarafından yapılan bu yatırım, Hindistan için de ayrıca önem taşıyor. Hindistan da teknoloji konusunda Çin şirketlerine olan bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. İki ülke arasındaki gerilim nedeniyle aralarında TikTok ve WeChat’in de bulunduğu Çin menşeili uygulamaya Hindistan’dan erişim yasaklanmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER