Teknoloji

Google’dan Hindistan’a büyük yatırım

google hindistan

Google, Hindistan için hazırladığı büyük yatırım paketini duyurdu. CEO Sundar Pichai’nin duyurduğu söz konusu paket çerçevesinde, Hindistan’a 5 ila 7 yıllık bir süre zarfında toplam 10 milyar dolar yatırım yapılacak. Yatırım paketinin duyurusu, Google’ın Hindistan için her yıl düzenlediği etkinlikte yapıldı.

Pichai, söz konusu fonun yerel teknoloji kuruluşlarını desteklemek, yeni ortaklıklar kurmak ve altyapıyı güçlendirmek için kullanılacağını belirtti. Bu doğrultuda yapılacak yatırımlar, dört ana kategoriye ayrılacak. Söz konusu kategoriler arasında dil servisleri, işletmelerin dijitalleşmesi ve Hindistan’ın ihtiyaçlarına uygun servislerin geliştirilmesi bulunuyor. Dördüncü kategori ise sağlık, eğitim ve tarım gibi alanlarda yapay zekâ kullanımı olacak.

Google, “Google for India” adını taşıyan etkinliğini 2015’ten bu yana düzenliyor. Şirket bu etkinlikte genellikle Hindistan için hazırlanmış projelerin duyurusunu yapıyor. Geçtiğimiz yıl Bengaluru’da bir yapay zekâ laboratuvarı kuran Google, dijital ödeme programını da hayata geçirmişti. Ülkede 400’den fazla tren istasyonuna ücretsiz Wi-Fi bağlantısı getiren şirket, ses ve arama ürünlerine de Hindistan’da konuşulan dillerin büyük kısmını dahil etmişti.

Google’ın Hindistan’a özel önem gösteren tek teknoloji şirketi olmadığını belirtmek gerekiyor. Facebook, kısa süre önce ülkenin en büyük mobil operatörü Jio’nun hisselerinin bir kısmını satın almıştı. Apple ise Hindistan’daki üretim kapasitesini artırmayı ve 2021’de ülkedeki ilk mağazasını açmayı planlıyor. Samsung da bir süredir ülkede dijital ortamda teknik destek sunuyor.

Google için Hindistan yatırımının zamanlamasının doğru olduğu söylenebilir. Hindistan bir süre önce Çin ile yaşadığı gerilim nedeniyle ülkede TikTok ve WeChat gibi Çin menşeili platform ve uygulamaların kullanımını yasaklamıştı. Bu kararın Google gibi şirketlerin önünde yeni kapılar açtığı söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER