Teknoloji

Google Hindistan’daki kararlara uyum için Android’deki bazı kurallarını değiştiriyor

google find my device
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, çarşamba günü yayınladığı bir blog yazısında Hindistan’daki Android kullanıcılarının, ülkenin antitröst otoritesinin kararına uygunluğun bir parçası olarak önümüzdeki aydan itibaren üçüncü taraf faturalandırma seçeneklerinin kullanılmasına izin vereceğini duyurdu. Arama devi, kullanıcılara yeni bir Android telefon veya tablet kurmaya başladıklarında varsayılan arama motorlarını “bir seçim ekranı aracılığıyla” seçme olanağı da sağlayacak.

Geçen yılın ekim ayında Hindistan Rekabet Komisyonu (CCI), Google’ı “Android Mobil cihaz ekosistemindeki birden fazla pazardaki hakim konumunu kötüye kullanmak” nedeniyle 162 milyon dolarlık bir para cezasına çarptırmıştı. Ayrıca kuruluş Google’ı, kullanıcıların kendi arama motorlarını seçmelerine izin vermeye ve kullanıcıların Google Haritalar gibi Android cihazlarda önceden yüklenmiş olarak gelen Google’a ait uygulamaları kaldırmasına izin vermeye zorlayan bir dizi yönerge için de karar almıştı.

Bu kurallara uygun olarak Google, akıllı telefon üreticilerinin cihazlarına önceden yüklemeleri için “bireysel Google uygulamalarını lisanslamalarına” ve “uyumsuz veya farklılaştırılmış versiyonlar oluşturmak amacıyla iş ortakları için değişiklikler getirmesine” izin vereceğini söylüyor. Ancak şirket, “CCI’ın kararlarının belirli yönlerine saygıyla itiraz etmeye” devam edeceğini söylüyor.

Google, “Hindistan’daki yerel yasalara ve düzenlemelere uyma taahhüdümüzü ciddiye alıyoruz.” diyor. “Hindistan Rekabet Komisyonu’nun (CCI) Android ve Play’e yönelik son yönergeleri, Hindistan için önemli değişiklikler yapmamızı gerektiriyor ve bugün CCI’ı onların yönergelerine nasıl uyacağımız konusunda bilgilendirdik.”

Google uygulama içi ödeme ile ilgili yeni bir programı daha önce Hindistan’da başlatmıştı

Google, bu ayın başlarında CCI’ın kararını engelleme girişiminde kaybetti ve Reuters tarafından elde edilen bir mahkeme dosyasında “cihaz üreticileri, uygulama geliştiricileri ve kullanıcılardan oluşan bir ekosistemin büyümesindeki muazzam ilerlemenin, kurumların düzenleyici talimatları nedeniyle durmanın eşiğinde olduğunu” savunduğu görüldü.

Google, katı uygulama içi ödeme politikaları nedeniyle dünya çapında çeşitli inceleme ve araştırmalarla karşı karşıya kalırken, şirket, Avrupa Ekonomik Alanı, Japonya, Endonezya ve Avustralya’ya ek olarak, oyun dışı uygulama geliştiricilerin üçüncü taraf ödeme seçeneklerini kullanmasına olanak tanıyan bir program olan Kullanıcı Seçimi Faturalandırma pilot uygulamasını geçen yıl Hindistan’a da getirmişti.

Ayrıca Google, geçtiğimiz kasım ayında ABD’ye de Kullanıcı Seçimli Faturalandırma özelliğini getirdi. Ancak şirketin bu ülkede daha farklı birtakım hukuki sorunları var gibi görünüyor. Geçtiğimiz salı günü Adalet Bakanlığı, Google’ı dijital reklamcılık pazarında tekel sahibi olmakla suçlayan bir dava açtı. Google ise, davanın “çevrimiçi reklamcılık endüstrisindeki muazzam rekabeti görmezden geldiğini” belirterek karşılık verdi.

İLGİLİ HABERLER